Polisens nya varning: Här är sms:et du ska akta dig för – inte så oskyldigt som du tror
Ny bluffvåg

Polisens nya varning: Här är sms:et du ska akta dig för – inte så oskyldigt som du tror

I dagens samhälle skickar vi sms som är framme på några sekunder.

Men nu har en ny bedrägerivåg svept in över landet och allt fler luras på pengar.

Nu varnar polisen för nya bluffsmsen.

”Dagligen skickas det ut SMS till personer med påhittad information om att lån kommer betalas ut eller att olika beställningar är på väg”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Maj är snart över och ute grönskar det ordentligt. Sommaren står precis runt knuten och många som gått och spänt sig av kylan börjar släppa ner axlarna.

Men det gäller att inte slappna av allt för mycket.

Polisen i Uppsala går nu ut med en varning till svenska folket att vara på sin vakt då en ny våg av bluffsms sprider sig över landet.

Att bluffsms cirkulerar då och då är ingenting nytt. Poliser runt om i Sverige har gång på gång varnat för olika varianter.

Bedragarnas nya bluffsms

Men nu är det ett nytt fasansfullt tillvägagångssätt som sprider sig i allt högre utsträckning.

”Du får plötsligt ett SMS som meddelar dig att ditt lån kommer att betalas ut om några dagar. I SMS:et framgår det att du kan kontakta avsändaren på angivet telefonnummer om du inte känner igen ärendet”, skriver polisen i inlägget.

De tillägger:

”Dagligen skickas det ut SMS till personer med påhittad information om att lån kommer betalas ut eller att olika beställningar är på väg, med uppmaningen att kontrollera detta genom att ringa ett angivet telefonnummer eller klicka sig vidare på en medskickad länk”.

Nu uppmanar polisen till försiktighet och att aldrig någonsin klicka på en medföljande länk i ett SMS eller ringa upp något angivet telefonnummer som du uppmanas att kontakta.

Så ska du göra om du drabbas

I stället menar polisen att det är bättre att själv leta efter ett nummer till det angivna företaget.

”Då kommer du snabbt se att företagets riktiga telefonnummer inte stämmer överens med det nummer du uppmanas att ringa till”, skriver polisen i inlägget.

Du får plötsligt ett SMS som meddelar dig att ditt lån kommer att betalas ut om några dagar. I SMS:et framgår det att du…

Posted by Polisen Uppsala län on Wednesday, May 24, 2023

Sprid gärna polisens varning för att uppmärksamma andra på att bedragare skickar bluff-sms.