Polisens rop på hjälp: ”Vi är för få för att lösa brott”

Polisen har fått hård kritik för att de löser för få brott.

Nu visar en ny rapport att poliserna själva anser att brist på personal ligger bakom de få lösta brotten.

– Det fattas poliser till att utreda alla brott. Det slutar många duktiga poliser i dag för att de får bättre villkor inom andra branscher, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

Novus opinion har gjort en undersökning på uppdrag av Polisförbundet som visar att 39 procent av de tillfrågade poliser tycker att anledningen till att man löser färre brott beror på brist på personal.

23 procent säger att organisationsförändringen gör att polisen inte klarar upp fler brott och 13 procent att det är brist på personal i ingripandeverksamheten.

– Det fattas poliser till att utreda alla brott. Det slutar många duktiga poliser i dag för att de får bättre villkor inom andra branscher. Att satsa på professionen är därför en viktig och nödvändig framtidsinvestering, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att 27 procent av medlemmarna anser att hälften av det administrativa arbetet skulle kunna rationaliseras bort. 

– Vi ser att det finns stor förbättringspotential i att utveckla utredningsverktygen och IT. Det finns också en mängd administrativa arbetsuppgifter civil arbetskraft skulle kunna utföra. Det skulle underlätta för många poliser i deras vardag och frigöra tid till att låta poliser vara poliser, säger Lena Nitz.

Om undersökningen:

Novus Opinon har genomfört 2419 webbintervjuer bland Polisförbundets medlemmar i yrkesverksam ålder. Deltagarfrekvensen: 68,6% av nettourvalet har genomfört hela intervjun. Urvalet har dragits slumpmässigt ur Polisförbundets medlempanel.

Vad tycker ni, har vi för få poliser i Sverige idag? Dela gärna artikeln och skriv dina tankar i kommentarerna på Facebook.

Publicerad av Stoppa Brotten. Gilla för att få flera nyheter, filmer och bilder!