Polisens satsning: Här införs vecka med extra insatser – för att stoppa rattfylleri

Polisen tar ett krafttag för att stoppa rattfylleri på vägarna.

Under veckan har man genomfört en nationell trafikvecka med fokus på nykterhetskontroller.

Tio gånger per år kraftsamlar polisen genom nationella trafiksäkerhetsveckor. Syftet med de regelbundna satsningarna är att ytterligare öka säkerheten ute på vägarna, och görs i form av kontroller kring ett särskilt fokus.

Ibland kan det röra sig om fokus som hastighet, brott på väg och yrkestrafik. Under vecka 24 har fokus dock varit på nykterhet.

”Arbetet pågår självklart under hela året men den här veckan ökar vi synligheten och kontrollerna ytterligare.  Bilkörning och alkohol/droger ihop är aldrig en godtagbar kombination! Kör försiktigt”, skriver polisen i Linköping på Facebook.

NATIONELL TRAFIKVECKA!Under vecka 24 fokuserar vi extra mycket på nykterhetskontroller. Arbetet pågår självklart under…

Posted by Polisen Linköping on Thursday, June 16, 2022

Polisen genomför nationell trafikvecka

Enligt polisens hemsida görs minst 15 000 körningar varje dag, där föraren är påverkad av alkohol eller droger.

Att polisen gör riktade insatser med fokus på nykterhet är därför enormt viktigt i arbetet för att hålla vägarna trygga och säkra.

– Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken. Med alkohol eller andra droger i kroppen ökar olycksrisken mellan 10-100 gånger, säger Maria Krafft, måldirektör för trafiksäkerhet vid Trafikverket, till polisens hemsida.

Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, berättar mer om riskerna.

– Att köra påverkad innebär att sätta sitt eget och sina medtrafikanters liv på spel! Uppmärksamheten avtar, koordinationen blir sämre och reaktionstiden längre. Låt bilen stå när du har druckit, vägra åka med någon som är påverkad och tipsa polisen, säger hon.

trafikpolis, trafikvecka
Foto: TT

Initiativet hyllas

På sociala medier är det många som är glada över polisens satsning för att stoppa rattfylleri. Upplysningen om den nationella trafikveckan har fått hundratals att reagera.

”Tack för att ni finns! Ni gör ett bra jobb”, skriver en användare.

”Det behövs verkligen och ni gör ett otroligt bra jobb”, skriver en annan.

Dela gärna för att hylla polisens viktiga arbete!