Polisens senaste nyförvärv – hunden Span välkomnas ut i tjänst på gator och torg: ”Redo att jobba skarpt”

Här är polisens allra senaste nyförvärv.
Bilden på hunden smälter nu hjärtan på nätet.
Säg hej till ”Span”!

Hundar gör ett ovärderligt jobb inom polismyndigheten. Tillsammans med sina hundförare får de till och med vara med direkt livsavgörande räddningsinsatser, då de uppsöker och hittar personer, men också olika ämnen och föremål.

Dessutom kan de utföra övervakning i olika typer av fall. Framför allt är det då förstås vovvarnas nosar som polisen försöker nyttja så gott det går. Hundars luktsinne är mycket bra och de kan via sin nos upptäcka sådant som människor skulle ha svårt att finna.

I Sverige uppskattar polisen att det finns ungefär 400 polishundar. Till alla dessa finns lika många poliser, som till yrket är hundförare. De utför uppskattningsvis uppemot 30 000 insatser årligen över landet.

– Hundarna kan spåra, söka och försvara föraren, sig själva och andra. En del hundar kan också söka efter särskilda ämnen och arbeta under speciella omständigheter, till exempel på platser där det brunnit. Alla hundpatruller tränas löpande och kvalitetssäkras kontinuerligt. Hundarna används även för att övervaka och patrullera, till exempel vid demonstrationer, och att leta efter narkotika, vapen, sprängämnen, brännbara vätskor, kroppsvätskor och döda kroppar, skriver polisen på sin hemsida.

Artikeln fortsätter under bilden.

polismärke
Foto: TT

Nu välkomnar polisen nya kollegan ”Span”

De allra flesta av polisens hundar är av raserna schäfer och malinois. Den allra senaste i kåren, ”Span”, tycks vara av den första varianten.

– Vi hälsar Saturno of Warrior Soul ”Span” välkommen ut i tjänst! skriver polisens hundenhet i Stockholm på sin Facebook-sida.

De berättar att nya polishunden, som nu är redo att ge sig ut på gator och torg, ursprungligen kommer från sydligare breddgrader i Europa.

– Span importerades in som valp från Portugal. Han placerades hos en fodervärd och flyttade till sin hundförare vid 12 månaders ålder. Nu var stunden för uppkörning kommen och Span med förare är nu redo att jobba skarpt. Bra jobbat och välkomna ut! skriver polisen på sin Facebook-sida där hundratals medborgare nu passar på att lyckönska polishunden.

– Lycka till fina Span, och även din arbetskamrat, skriver en användare i en kommentar.

– Hoppas att han kommer att ha en riktigt framgångsrik karriär, skriver en annan.

– Du är så välkommen ut i tjänst och ni behövs där ute. Lycka till och hoppas att allt går bra, skriver en tredje.

Vi hälsar Saturno of Warrior Soul ”Span” välkommen ut i tjänst! Span importerades in som valp från Portugal. Han…

Posted by Polisen Stockholm – hundsektionen on Wednesday, March 20, 2024

Stort lycka till med allt nu, Span!