Polisens skarpa varning – efter livsfarliga trenden med A-traktorer: ”Du lever bara en gång”

De senaste veckorna har Polisen i Eslöv beslagtagit flera manipulerade A-traktorer.

Nu varnar de för att de manipulerade fordonen kan leda till allvarliga konsekvenser.

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt de senaste året och allt fler ungdomar väljer att köra omkring i dessa fordon. En kultur som blossat upp igen efter den nya lagen om att bygga om bilar trädde i kraft i juli i fjol.

A-traktorer polis
Foto: Foto: Johan Nilsson, TT/ Shutterstock

Men i takt med att A-traktorerna och dess popularitet har ökat har även olyckorna gjort det.

LÄS MER: Efter ökningen av olyckor med A-traktorer – nu varnar polisen för farliga trenden: ”Potentiell dödsfälla”

Polisen: ”Kan innebära stora risker”

Polisen områdesgrupp i Eslöv, som inriktar sig på ungdomar och trafik, har de senaste veckorna beslagit flertalet manipulerade A-traktorer, något de berättar i ett inlägg på Facebook.

”Att framföra en manipulerad a-traktor som i dessa fall innebär stora risker. Vanligtvis finns flertalet passagerare med i fordonen och vanligtvis obältade. Vid en eventuell olycka är risken för svåra personskador överhängande.” 

Polisen har nolltolerans mot dessa fordon och arbetar aktivt för att främja trafiksäkerheten för A-traktorer, speciellt då de är inte byggda för att gå i högre hastighet än 30 kilometer i timmen då de saknar kollisionsskydd i form av airbags.

En försäkring gäller dessutom inte vid händelse av olycka.

Föräldrar kan misstänkas för brott

I Polisens inlägg påpekar de att en förälder som känner till att sitt barns A-traktor är manipulerad kan misstänkas för brott i form av tillåtande av olovlig körning. Det gäller även medpassagerare.

”Ta inte risken. Du riskerar dagsböter och att inte kunna ta din B-behörighet när du önskar. Vi har sett a-traktorer som voltat, frontalkolliderat med svåra skador som följd. Känner du dig berörd av detta inlägg? Då är det just till DIG vi vill vända oss och säga – Var rädd om dig och dina vänner. Du lever bara en gång”, skriver polisen i inlägget.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version