Polisens skarpa varning – kravet på tonårsföräldrar efter skrämmande beteendet: ”Risken att bli…”

Tonåringar, polisen

Polisen kommer nu med en uppmaning till tonårsföräldrar.

Detta efter att de lagt märke till en skrämmande utveckling.

– Föräldrar – fundera kring vad era barn gör och var de befinner sig på kvällarna, skriver de på sin Facebooksida.

Polisen i Motala, Mjölby, Vadstena, Boxholm och Ödeshög har på senare tid lagt märke till en skrämmande utveckling.

De beskriver hur tonåringar, så unga som 12 år, planlöst driver omkring på gatorna sena kvällar, och att detta kan innebära stora risker.

”Den senaste tiden har vi sett en för oss oroväckande utveckling på ungdomssidan i Mjölby. Vi har hanterat en rad ärenden innehållande rån, våld, hot, skadegörelse och narkotika. Till problembilden hör även att stora samlingar av ungdomar i åldersspannet 12 år – 17 år planlöst driver runt i Mjölby utan någon plan eller syfte,” skriver områdespolisen Björn på polisens Facebooksida.

Foto: TT

I inlägget framkommer det att tonåringarna ”hänger” på bland annat resecentrum eller skolor, och att polisen ofta kallas till dessa platser.

Både resenärer och boende har kontaktat polis, då de blivit störda av tonåringarna. Men även ungdomarna själva riskerar att bli utsatta för brott. I veckan blev en pojke rånad, exempelvis.

Stor tillgång till narkotika

Områdespolisen Björn förklarar även att narkotika finns mycket tillgängligt på dessa platser, vilket märks av tydligt i deras arbete.

Han beskriver bland annat ett ärende från förra veckan som involverande en 15-åring.

Pojken var misstänkt för narkotikabrott, och Björn tog då tillfället i akt att fråga hur många han känner i samma ålder som har brukat eller regelbundet brukar narkotika.

”Han sa att han kände till omkring 50 stycken ungdomar och att en anledning till att det var så utbrett var att det är lättare för dem att få tag på narkotika än på alkohol”, skriver Björn på polisens Facebook.

Genrebild. Foto: Shutterstock

Uppmaningen till föräldrar

Denna oroväckande utveckling, som polisen beskriver det, gör nu att de kommer med en uppmaning till alla föräldrar.

”Fundera kring vad era barn gör och var de befinner sig på kvällarna. Att planlöst dra runt eller bara hänga ute är något jag starkt avråder. Alla ungdomar ställer givetvis inte till med problem, men risken att bli utsatt finns också.”

I samma inlägg påpekar polisen att vuxennärvaron i de områden detta gäller är väldigt låg på helger och kvällar.

De menar därför att det kan vara en god idé som förälder att ge sig ut på en promenad kring dessa platser för att själv skaffa sig en bild av situationen.

Exit mobile version