Polisens skarpa varning  – lämna inte din hund i stekhet bil i sommar: ”Kan vara djurplågeri”

Sommaren står bakom hörnet och redan nu har solen börjat värma ordentligt på sina håll.

Men i takt med att det blir varmare så behöver vi också bli uppmärksamma på vad vi lämnar i våra bilar.

Polisen går nu ut med en varning riktad till alla hundägare.

Varje år runt vår och försommar uppmärksammar polisen hundägare på att aldrig lämna hundar ensamma i bilar. Men varje år händer det dessvärre att polisen får rycka ut och rädda flera hundar från heta bilar.

En bil som står i solen kan snabbt bli en dödsfälla, inte minst för hundar – som inte kan svettas. Temperaturerna i en bil med stängda dörrar och fönster kan i solen stiga till riktigt höga nivåer.

Två fall i Örebro under lördagen

Expressen rapporterar om att polisen i Örebro fick två larm under lördagen, då oroliga personer ur allmänheten sett ensamma hundar i bilar som stått i solen.

I ett av fallen lyckades anmälaren få upp bildörren och släppa ut hunden. Men i det andra fallet fick polisen åka dit och släppa ut hunden, som suttit inlåst ensam i över en timme…

Båda hundarna ska ha mått bra efteråt.

Vanligt förekommande problem

Mats Öhman, presstalesperson på polisen i region Bergslagen, berättar för Expressen att de får samtal om hundar som lämnats i varma bilar jätteofta.

– Särskilt så här i början av säsongen. Man tycker kanske inte att det är så varmt i skuggan men solen gör att det blir jättevarmt i bilen, säger Mats Öhman till Expressen.

Även fast man inte plågar djuret med avsikt så kan man ändå bli anmäld för djurplågeri.

– Men det är inte för att det är straffbart som man ska låta bli att lämna hunden i bilen, utan för att hunden inte ska fara illa. säger Mats Öhman till Expressen.

Nu när värmen börjar slå till över hela landet så är det viktigt att hundägare i hela Sverige tar sitt ansvar och aldrig lämnar en stackars hund ensam i bilen. Inte något annat levande heller för den delen!

Tack polisen för att ni uppmärksammar folk på faran med varma bilar!

Dela gärna denna artikel för att göra fler människor uppmärksamma på farorna med att lämna djur i bilen.