Polisens skarpa varning – manar till vaksamhet mot knark som liknar godis för barn

narkotika, knark, knarkgodis, polis

Foto: Pressbild Tullverket/TT

Det ser ut, luktar och smakar som helt vanligt godis.

Polisen går nu ut med en skarp varning mot knarkgodis.

”Håll utkik”, skriver polisen i Värmland på Facebook.

Droger förtäckta i formen av godis har blivit ett allt vanligare problem de senaste åren.

Knarket varken luktar eller smakar annorlunda än vanligt godis, och det kan därför vara svårt att avgöra skillnaden.

Så sent som för några veckor sedan gick också Tullverket ut med en varning. Detta efter att ha upptäckt ett ännu starkare knarkgodis på marknaden.

Det nya godiset innehåller syntetiska cannabinoider som är starkare än naturliga cannabinoider. På grund av den förhöjda effekten menade Tullverket att det finns en stor risk för överdosering, och att man heller inte kan förutse hur starkt knarkgodiset är.

– Man ser inte skillnad på det här godiset och annat godis. Vi har nu upptäckt att det finns syntetiska cannabinoider i det och de är mycket farligare än vanlig cannabis, sa Jenny Åberg på Tullverkets laboratorium då till TT.

Foto: Pressbild/Tullverket

Polisen varnar för knarkgodis

Även polisen håller ett vakande öga på den oroande trenden. Nu går polisen i Värmland ut med en skarp varning.

Facebook skriver polisen under torsdagen att det ännu inte finns några större mängder knarkgodis i länet. Men man uppmanar ändå till vaksamhet.

”Polisen i Värmland har sett att det börjat säljas narkotika som både kan lukta, smaka och se ut som vanligt godis”, skriver man och fortsätter:

”Det finns i nuläget inte i någon större mängd i länet men det är fortsatt bra att vara vaksam om man misstänker att någon i sin närhet har börjat bruka narkotika. Narkotikan som framställs och ser ut som godis är syntetisk vilket innebär att man inte vet hur stor mängd narkotika det är i det man tar vilket ökar risken för överdoser.”

Foto: TT

Polisens uppmaning

Det gäller därför att vara uppmärksam.

”Håll utkik för tecken på om någon i din närhet kan misstänkas ha börjat med narkotika. Ofta får personen ett förändrat beteende, glansiga ögon och förändrade pupiller. Tänk på att prata informativt med dina barn om vad det innebär med droger och hur man kan söka hjälp”, skriver polisen på Facebook.

Dessutom skickar polisen med flera uppmaningar till föräldrar. Bland annat att man ska vara medveten om att unga kan komma i kontakt med narkotika överallt, liksom att man ska vara uppmärksam på tecken och hålla utkik efter förändrade beteenden.

Men även att man som förälder bör hålla sig vaken när tonåringen kommer hem och att man ska bygga en relation så att tonåringen vågar berätta.

DELA gärna polisens varning så att fler där ute kan vara uppmärksamma på detta knarkgodis. Förhoppningsvis så att ingen råkar illa ut.

Exit mobile version