Tullverket varnar – langarnas nya knark liknar godis för barn: ”Ser inte skillnad”

Det ser ut som helt vanligt lösgodis. Men i själva verket är det superstarkt knark – som kan vara livsfarligt.

Nu går Tullverket ut med en skarp varning.

– Man ser inte skillnad på det här godiset och annat godis, säger Jenny Åberg på Tullverkets laboratorium till TT enligt Aftonbladet.

Att droger förtäcks i formen av godis är ett problem som polis och tullar runt om i världen har brottats med i flera år.

De förrädiska drogerna varken luktar eller smakar annorlunda än vanligt godis, och det kan därför vara svåra att avgöra skillnaden.

Häromåret skrev vi bland annat om ett beslag i USA, där droger hade utformats för att se ut som helt vanligt godis för småbarn – bland annat som ”godisklubbor” och små figurer.

Då gick polisen ut med en skarp varning till föräldrar och lärare – och uppmanade dem att hålla utkik och varna alla barn och unga för farorna.

polis
Foto: TT

Tullverket varnar för superstarkt knarkgodis

Även i Sverige har Tullverket flera gånger gjort beslag av cannabisgodis, oftast innehållande naturliga cannabinoider som THC. Bland annat slogs det häromåret larm om knarkgodis förtäckt som små gummibjörnar.

Men nu har man upptäckt en ny, oroande trend. Flera försändelser med knarkgodis innehållande syntetisk cannabinoid, 5F-EDMB-PICA, har under hösten stoppats – ett ämne som kan vara 2 till 100 gånger starkare än vanligt THC.

Jenny Åberg, som analyserar beslagen vid Tullverkets laboratorium, menar att barn lätt skulle kunna få i sig knarket av misstag eftersom det liknar godis.

Eftersom det nu också har dykt upp en mycket farligare variant, går Tullverket ut med en skarp varning till allmänheten.

– Dels är det för att det är godis och godis är så lätt att äta. Man ser inte skillnad på det här godiset och annat godis. Vi har nu upptäckt att det finns syntetiska cannabinoider i det och de är mycket farligare än vanlig cannabis, säger Jenny Åberg till TT enligt Aftonbladet.

knarkgodis
Foto: Pressbild/Tullverket

Kan ge allvarliga konsekvenser

Det är också en stor risk att man överdoserar eftersom knarket har en fördröjd effekt, och det inte heller går att förutse hur stark drogen är.

Något som kan leda till allt från illamående, trötthet och muntorrhet. Till allvarligare symtom som njursvikt, hjärt- och kärlpåverkan och i värsta fall dödsfall.

– Specifikt för godis är också att du har en fördröjd effekt jämfört med om du skulle röka cannabis. Effekten kommer efter mycket längre tid så det finns en stor risk att man kanske äter några godisar, får inte den effekt man tror man ska få, och så äter man lite till. Och så händer det fortfarande ingenting så man äter ännu lite mer. Sen när effekten väl kickar i gång har man fått i sig jättemycket. Så det är väldigt stor risk att man oavsiktligt överdoserar, säger Jenny Åberg till TT.

DELA den här artikeln för att varna alla där ute och så att ingen råkar illa ut. Var uppmärksamma!

tullverket, tullen
Tullen. Foto: Johan Nilsson / TT
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);