Polisens skarpa varning till äldre – så skyddar du dig från bedragarnas försök att stjäla allt du har

För bedragare är äldre personer populära offer att ge sig på. Då det flesta ärenden och affärer görs över telefon och digitalt idag är det svårt att avgöra vilka man kan lita på, och vilka som bluffar. Därför går polisen ut med en skarp utmaning som riktar sig till alla äldre. 

Många tjuvar och bedragare är skickliga. På bara några minuter kan de rensa ett bankkonto om de lyckas få personen förtroende, vilket de många gånger får. 

Att lämna ut bank- och kortuppgifter är något många gör dagligen när ärenden ska göras digitalt, men det gäller att se upp för varningsflaggor, enligt polisen. 

Lockar med seniorrabatt

I ett Facebookinlägg som polisen själva lagt ut målar de upp ett vanligt scenario: 

“Ja, hej, jag ringer från din teleoperatör och jag ser här att du betalar för mycket varje månad, vill du utnyttja din seniorrabatt?”.

Polisen fortsätter:

“Telefonbedrägerier riktas ofta mot äldre personer. Bedragare kan uppge sig ringa från företag och locka med senior- eller pensionärsrabatter. Det ger dem en anledning att be om koder från bankdosan eller inloggning på bank-id. På det här sättet kan de komma åt stora summor pengar, ibland livsbesparingar.

Hjälp polisen att förhindra de här brotten genom att prata med dina anhöriga. Sprid råden vidare till äldre i din närhet och informera om att aldrig lämna ut personliga koder och uppgifter”. 

Polisens varning
Foto: TT

För att skydda sig mot bedragare kommer polisen med några konkreta tips: 

1: Använd ALDRIG din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.


2: Lämna ALDRIG ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.


3: Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

4: Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

– Ja, hej, jag ringer från din teleoperatör och jag ser här att du betalar för mycket varje månad, vill du utnyttja din…

Posted by Polisen on Friday, July 9, 2021

Läs mer på: https://polisen.se/…/telefonbedragerier—skydda-dig/

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required