Polisens skarpa varning till allmänheten – viktigt att tänka på

Polisens skarpa varning till allmänheten – viktigt att tänka på inför kommande veckor: ”Dags för höstens…”

Nu väntar lussebullar, glögg, julkalendern och luciamys alldeles runt hörnet.

Julen närmar sig med stormsteg.

Men även om december månad är menad att gå i vänlighetens tecken så finns det dessvärre lurendrejare och bedragare som utnyttjar årstiden till sin fördel.

Nu kommer därför polisen med en skarp varning.

För många ska julklappar alldeles strax ska börja inhandlas och det finns väl knappast någon bättre tid för det än under reatider.

Men med det gör även att bedrägeribrotten ökar, menar polisen i Uppsala som nu delar med sig av en varningstext på sin Facebooksida.

äldre man med telefon
Bildkälla: Shutterstock

Förväntar sig att bedrägeribrotten ska öka

De förklarar att mail och sms från bedragare ofta ökar i takt med höstens rea.

”I och med att det är dags för höstens rea i form av Singles Day, Black Friday, Black Week och allt vad det nu heter, köper fler och fler varor på internet. Med den ökade handeln skickas det mer paket och som ett brev på posten kommer även bedragarna öka sina försök till att lura människor på våra pengar,” skriver de.

Bedragarna följer helt enkelt konsumenternas beteende och när julklappsköpen på nätet blir allt fler i takt med höstrean kommer de passa på.

Det är viktigt att tänka på

Det kan handla om meddelanden gällande att en leverans stoppats, att du har inkommande paket att spåra, eller behöver betala frakt genom att uppge ditt kortnummer.

När du väl klickar på länken i meddelandet eller gör det som står i texten kan du dock hamna rätt i klorna på bedragarna.

Artikeln fortsätter efter texten

Foto: TT

”Det gäller tyvärr att vara förberedd på bedragarnas knep och ju bättre förberedda vi är, desto färre kommer bli lurade. Kommer det melj eller sms om olika leveranser med medföljande länkar, tänk efter ordentligt innan du klickar på länken.

Det bästa är ju att gå tillbaka till den orderbekräftelse som man får till sig i samband med sin beställda vara. Vad säger den om fraktkostnader?Vad säger den om leveransen? Var även noga med vilka hemsidor du ska handla på, eftersom bedragare är duktiga på att kopiera hemsidor och få dem att se äkta ut. Ser loggar riktig ut? Innehåller texten några stavfel?,” skriver polisen.

Många känner skam

Personer som utsatts för bedrägeri upplever ofta skamkänslor kopplade till brottet, rapporterar P4 Halland.

Men trots detta är det oerhört viktigt att anmäla, och den som utsatts kan alltid kontakta Brottsofferjouren för stöd.

”Den som är utsatt för bedrägeri känner ofta skam inför sig själv och sina anhöriga, trots att skulden självklart alltid ligger hos förövaren. Om det känns för tungt att berätta för någon du känner kan du alltid prata med oss på Brottsofferjouren, vi förstår och vi dömer dig inte. Du kan vara anonym om du vill,” har de förklarat på sin Facebooksida.

Det är bedrägeri

Bedrägeribrott innebär att: ”en gärningsperson lurar någon att göra något, eller att inte göra något som denne annars skulle ha gjort. Det medför att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir lurad.

Exempel på bedrägeri är när en gärningsperson skickar bluffakturor eller lurar någon att göra en dålig investering. Det är också bedrägeri när en gärningsperson kopierar uppgifter från någons kontokort (skimning) för att kunna ta ut pengar från dennes bankkonto eller handla saker på kredit,” förklarar polismyndigheten på sin hemsida.

Om du vet att du utsatt för ett bedrägeribrott bör du kontakta banken så fort som möjligt och därefter upprätta en polisanmälan.

Du kan läsa mer här