Polisens stränga uppmaning till bilister – fler liv kan skonas i trafiken om alla följer dessa punkter

Polisen går nu ut med en skarp uppmaning till alla trafikanter.

Detta efter folks beteende under olycksdrabbade kvällen.

När vi rör oss i trafiken så har vi inga rättigheter – endast skyldigheter. Och det är av största vikt att vi förhåller oss väl till dessa skyldigheter för att minska riskerna för olyckor.

Polisen Höglandet gick under måndagskvällen ut med ett meddelande riktat till alla i trafiken.

Flera olyckor under samma kväll

Under kvällen hade nämligen en olycka skett på vägen mellan Nässjö och Bodafors. Men inte nog med det. När polis och räddningstjänst var på plats för att stoppa trafiken så inträffade ytterligare olyckor.

Det snöar och regnar om vart annat och temperaturen är kring nollan. En av kvällens patruller fick inleda passet med en trafikolycka där vi fick samverka med räddningstjänst, ambulans och bärgare. Medan vi står och stoppar trafiken sker tre (!) olyckor på samma väg”, skriver Polisen Höglandet i ett inlägg på Facebook.

”Inte läge att stanna”

Det är inte helt ovanligt att bilister saktar ned och nästan stannar vid olyckor för att ta fram mobilen och filma. Detta är ett oerhört uselt beteende som många behöver ändra på.

Vi vill även skicka med en tanke till er som passerar olyckor längst vägarna. Vi förstår er nyfikenhet men det är INTE läge att stanna/bromsa vid olycksplatsen när vi dirigerar trafiken i syfte att underlätta för räddning, ambulans och bärgare. Ha fokus framåt och på den personal som rör sig på olycksplatsen och passera säkert”, skriver Polisen vidare i inlägget.

Polisens viktiga uppmaning

Slutligen vill Polisen även sända ut ett viktigt budskap till alla som känner att de har bråttom i trafiken.

Vi säger det ofta men om du ska ut och köra, så kör försiktigt. Sänk hastigheten så att ni klarar av att hantera det väglag som är där ni kör och håll avstånd till framförvarande fordon. Det viktiga är ATT ni kommer fram till er slutdestination, inte hur snabbt ni kommer dit.

Som tack för måndagskvällens instats så hade någon vänlig person placerat ett par kexchoklad på en av polisbilarna. Det förtjänade de verkligen!

Ett stort tack till alla poliser som varje dag arbetar outröttligt för att upprätthålla lag, ordning och trygghet!

Dela gärna den här artikeln så att fler får ta del av Polisens budskap.