Nu börjar polisens trafikvecka: Kan få 2000 kronor i böter om du kör 1km/h för fort

Idag börjar polisens nationella trafikvecka, vilket innebär sju dagar av ökade hastighetskontroller på flera platser i hela landet.

Syftet med veckan är att göra trafiken tryggare, och för den som bryter mot reglerna kan det bli en dyr historia, även om det handlar om endast 1km/h för fort.

– Och för den som kör för fort på en 30-väg svider nog böterna rejält, säger polisens presstalesman Stefan Gustavsson till Sveriges Radio.

 

Under hela vecka 34 kommer fler poliser att synas ute längs vägarna, detta med anledning av att många skolor startat, och polisen vill öka säkerheten.

Av den anledningen väljer de att vara hårda med reglerna, framförallt på vägar där hastighetsgränsen är 30km/h, då barn ofta vistas där. Den förare som överskrider hastighetsbegränsningen med 1-10 km/h kan bötfällas på 2000 kronor, och kör man fortare är så stiger summan betydligt.

Kollar också nykterhet

Men hastigheten är inte det enda de fokuserar på under den nationella trafikveckan.

– Vi kollar så klart också körkort, nykterhet, sen tittar vi i övrigt om det finns någon annan fordonsbrist på bilen, finns det någon i bilen som väcker misstanke om att det är något som inte står rätt till, säger Björn Thunberg, vid trafikpolisen i Eskilstuna, till SR.

Foto: Johan Nilsson/TT

Så mycket får du i böter vid fortkörning

1-10 km/h över, 2 000 kronor
11-15 km/h över, 2 400 kronor
16-20 km/h över, 2 800 kronor
21-25 km/h över, 3 200 kronor
26-30 km/h över, 3 600 kronor
31 km/h över och uppåt, 4 000 kronor

Källa: Polisen.

Dela för att uppmärksamma andra på polisens trafikvecka med ökade insatser.