Polisens uppmaning – efter sommarens brottsvåg: ”Följ barnen hem från träningen”

Under sommaren har polisen haft stora problem med ungdomsrån i södra delar av Stockholm, och för att få bukt med problemet går polisen ut med en uppmaning till alla föräldrar:

– Det vanligaste är att de ger sig på ensamma personer. Ett tillvägagångssätt som har återkommit är att rånarna följt efter en person som har gått av tunnelbanan, säger Therese Löthman, kommunpolis vid Globen till Mitt i.

 

Under sommaren har det blivit allt vanligare att barn och unga som går ensamma utsätts för rån. I södra Stockholm, som omfattar Globen, Skärholmen, Farsta, Nacka, Haninge, Huddinge, Botkyrka och Södertälje, har polisen haft problem med sammansatta ungdomsgäng som rånar folk på telefoner, surfplattor, märkeskläder och andra värdesaker.

Polisen: Det bör man som förälder göra

Att få bukt med problemet är svårt, menar polisen, därför uppmanar de föräldrar att se till att deras barn aldrig går ensamma, även om vägen känns trygg.

– Som förälder kan man hämta eller följa med sitt barn från träningen eller se till att de har sällskap med kompisar hem, säger Therese Löthman.

En annan sak att tänka på enligt polisen, är att rånarna vet att barn idag ofta har dyra saker på sig, och därför ger sig på dem.
Foto: Henrik Holmberg / TT

Dela gärna polisens uppmaning med andra.