Polisens vädjan till alla föräldrar inför festhögtiden valborg – håll koll på era tonåringar: ”Visa att ni finns”

Valborg är en högtid då många ungdomar har sin alkoholdebut. Nu uppmanar polisen alla vårdnadshavare och andra vuxna att hålla koll sina ungdomar.

I flera decennier har majbrasor symboliserat valborgsmässoafton och förenat folk för att välkomna den vackra våren som vi så länge längtat efter.

Och i helgen är det äntligen dags för tusentals människor att samlas runt majeldar i Sverige.

Men som alltid när det gäller eld, så gäller det att vara på sin vakt. Och ta det säkra före det osäkra.

LÄS MER: Räddningstjänstens livsviktiga uppmaning – till alla som ska fira valborg: ”Tänk på att…”

Och på tal om säkerhet.Valborg är också den högtid då många ungdomar har sin alkoholdebut och polisen, ja de brukar ha att göra.

Polis, alkohol
Foto: Shutterstock/ Facebook

Polisens vädjan till alla föräldrar

I ett inlägg på Facebook vädjar polisen till alla vuxna att hålla koll på sina barn under Valborg och komma överens om vad det är som gäller.

”Prata med era nära och kära om det ovan nämnda, kom överens om regler och håll koll på var/när/hur/varför er ungdom är och gör den kvällen. Kanske är det också ett tillfälle för er vuxna att ta er ut och vandra lite för att visa på att ni finns rent fysiskt ute också – skulle någon behöva er hjälp eller stöd”, skriver polisen i inlägget.

STUNDANDE VALBORGNästa vecka infaller det traditionella Valborgsfirandet – efter att under ett par år varit inställt…

Posted by Polisen Vällingby on Friday, April 22, 2022

Polisen låter sig också meddela att de gärna ser fler vuxna ute och kommer sammankalla till en träff under självaste valborgskvällen.

”Vi kommer därför under nästa vecka skriva ut här på sociala medier om en tid och plats, där en patrull kommer finnas för att ni ska ha möjlighet att möta oss – det vill säga vi sammankallar för en träff på kvällen under Valborgsmässoafton”, skriver polisen.

Även på andra håll varnar polisen för att det kan bli stökigt och uppmanar föräldrar att ha uppsikt över sina barn.

Är du förälder till en tonåring?Under Valborg och andra större festkvällar arbetar polisen och andra samhällsaktörer…

Posted by Polisen Oskarshamn on Tuesday, April 26, 2022

”Under Valborg och andra större festkvällar arbetar polisen och andra samhällsaktörer mer synligt för att helgen ska bli så trygg som möjligt. Många unga provar alkohol för första gången och risken att utsättas för brott är betydligt större om man är berusad”, skriver polisen Oskarshamn och tillägger:

”För föräldrar är det extra viktigt att se till att våra tonåringars firande inte slutar på fel sätt. Prata med ditt barn om alkohol och vad de ska göra under kvällen. Var tillgänglig och beredd på att kunna hämta om någonting skulle hända och samverka gärna med föräldrar till ditt barns kompisar så att ni är fler som har koll”.

Sprid gärna polisens viktiga ord så att ingen råkar illa ut under valborg.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required