Polisens varning: Bedragarnas nya metod – utnyttjar coronakrisen för att begå brott: ”Ökad risk…”

Polisens nationella bedrägericenter varnar för att bedragare kan komma att dra nytta av coronakrisen för att begå brott.

Men det finns flera saker du kan göra för att minska risken för att bli utsatt, tipsar polisen.

Coronakrisen är negativ i många aspekter. Inte nog med att folk blir allvarligt sjuka, mister jobb och stabil inkomst på grund av varsel, eller att människor går bort utan att kunna ta farväl av sina anhöriga.

Foto: Fredrik Persson, TT/ TT

Kriminella ser även till att utnyttja coronakrisen för att kunna begå IT-brott och andra bedrägerier både mot företag och privatpersoner.

Oftast använder de sig av falska sajter med lockande erbjudanden för att lura till sig koder till bankkonton som de senare länsar, de kan spärra datorfiler eller stjäla personuppgifter för att senare utföra andra brott.

Till Inger Lagersson ringde bedragarna och sa att hennes dotter var allvarligt sjuk, bad om hennes bank-id för att identifiera sig och länsade senare hennes konto på tusentals kronor.

”Skicka inte pengar i förskott”

Som tur är finns det flera saker du kan göra för att minska risken för att bli utsatt.

polisens hemsida delar de med sig av några tips.

Bland annat ska du inte svara på mejl, sms eller telefonsamtal som verkar misstänkta. Titta vem avsändaren eller uppringaren är innan du svarar.

Klicka inte på länkar eller bifogade filer i mejl och sms utan att vara säker på vem avsändaren är. Lämna inte heller ut lösenord eller bankuppgifter och logga heller aldrig in med bank-id på någon annans begäran, skriver polisen.

Några andra saker att tänka på att inte inte skicka pengar i förskott till någon utan att du har fått det du har beställt och skänk inte pengar till några organisationer utan att kontrollera att de är legitima.

Att använda sig av en sådan här situation som coronakrisen för att begå brott är riktigt lågt.

Dela gärna artikeln för att varna andra och sprida polisens tips till fler.