Foto: TT

Polisens varning: Bluffmejl från Skatteverket inför deklarationen – här är bedragarnas fula metod

.

Snart är det dags för deklarationen. 

Då varnar polisen och Skatteverket – för bedragarnas nya bluffmetod.

Båda myndigheterna varnar nu på sina hemsidor om bluffmejl som skickas ut i Skatteverkets namn. Nu inför deklarationstider försöker bedragare komma åt känsliga uppgifter via de falska mejlen.

Enligt polisen har bluffmejl nu börjat skickas ut från bedragare som påstår sig vara Skatteverket.

”I mejlen hävdar bedragarna att du är berättigad att få pengar, men för att få tillgång till dessa måste du klicka på en länk. Följer du länken kommer bedragarna kräva att du utlämnar dina koder eller kortuppgifter”, skriver polisen på sin hemsida.

Nu går man ut och varnar för dessa mejl.

– Vi har sett bluffmejl komma varje år när det är deklarationstider de senaste åren och de är inte alltid så lätta att avslöja. När man får mejl som uppmanar till att klicka på länkar eller direkt lämna ifrån sig kortuppgifter och koder ska man utgå ifrån att det är en bluff, säger Lotta Mauritzson brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Skatteverket varnar nu alla för dessa mejl.

LÄS MER: Allt du behöver veta inför deklarationen 2019

”En variant av bluffmejl är att det står att du har fått ett röstmeddelande från skattekontoret. Om du har fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Skatteverket, men som du misstänker är falskt ska du inte klicka på länkar i det, inte öppna bilagor, inte svara på meddelandet. Vår rekommendation är att du raderar mejlet eller meddelandet.”, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Skatteverket frågar aldrig folk om sina kortuppgifter i mejl eller via sms, utan bara via sina e-tjänster där man själv loggar in på deras hemsida.

DELA för att uppmärksamma och varna andra! 

Deklaration: Datum och tid för skatteåterbäring 2019