Polisens varning: Ikea:s varumärke utnyttjas för att sprida datavirus.

Bedragarnas fantasi tycks aldrig ta slut när det kommer till att försöka lura människor. Senast i raden av ”kreativa” bluffmejl är det farliga mejl som just nu sprids i Europa där bedragarna utnyttjar svenska Ikeas varumärke för att försöka lura mottagaren.

Mejlen innehåller ett farligt virus kallat ”Dridex Malware” och ska inte öppnas. Såhär skriver Polisen i en varning på sin Facebook-sida:

”Kortfattat beskrivet, är risken stor att den skadliga koden Dridex kan ta sig in i datorn om det bifogade dokumentet öppnas. Programvaran kan utnyttja den infekterade datorn till en mängd saker, men viktigast i detta sammanhang är insamlande av bankuppgifter (användarnamn, lösenord samt kortuppgifter) och andra personliga data.
Målet är att överföra pengar – från ditt konto till någon annans.”

Ikea är medvetna om fenomenet och uppmanar personer som drabbas att höra av sig.

– Vi försöker att bevaka om och hur vi kan vidta åtgärder. Vi vill verkligen uppmana alla som får falska e-mail att höra av sig till oss och vår kundservice så att vi får vetskap om hur spridningen ser ut, säger Daniela Rogosic pressansvarig på Ikea Sverige till Expressen.

Den svenska möbeljätten är vidare upprörda över att företagets namn utnyttjas av bedragare.

– Vi ser jätteallvarligt på att människor luras och att vårt varumärke missbrukas. Vi beklagar detta, vi vill ju att människor ska kunna känna sig trygga med vårt varumärke, säger Daniela Rogosic till Expressen.

Mejlet ska ännu inte ha nått Sverige men befaras snart nå hit. Polisen skriver vidare i sin varning att du vid minsta tveksamhet mot ett mejl aldrig ska öppna bifogade bilagor utan i stället radera mejlet helt.

Såhär ser bluffmejlet ut enligt polisen:

FALSKA IKEA-MAIL Ett farligt virus kallat ”Dridex Malware” sprids just nu i en kampanj riktad mot banker i hela Europa,…

Posted by Polisen – bedrägeri on den 3 november 2015

Dela gärna polisens varning vidare till dina vänner så att ingen råkar ut för de farliga mejlen.