Ungdomar i Bollnäs har skapat livsfarlig trend som stör polisen

Polisens varning till alla föräldrar – livsfarlig trend sprids bland ungdomar: ”Kommer sluta illa”

En livsfarlig trend sprider sig bland ungdomar i Sverige. Nu går polisen ut med en varning och ber samtidigt alla som ser någonting att höra av sig.

Ännu har ingen skadat sig på grund av illdådet – men det är nog tyvärr bara en tidsfråga.

Det var i söndagens ”Efter fem” i TV4 som programledarna Tilde de Paula Eby och Axel Pileby uppmärksammade det som kommit att bli en farlig trend i Bollnäs, Hälsingland.

Polisen i området rapporterar om att ungdomar smyger sig upp på arenataket på stadens bandyhall. De springer runt där uppe och filmar – sedan publiceras filmerna på sociala medieplattformar som Snapchat och Tiktok.

– Bandyhallens vaktmästare har haffat dem vid några tillfällen och förklarat att det här är fullkomligt livsfarligt, men de återkommer, berättar Christian Massana, reporter på lokaltidningen Ljusnan, för programledarledarna i ”Efter fem”.

Läs mer: Thomas körde betongbilen till biblioteket – för att läsa sagor för barn: ”Fått jättefin respons”

Räknas som pågående brott

Trots att personalen på bandyhallen satt upp taggtråd för att förhindra ungdomarna att ta sig upp på taket fortsätter de att komma – de klipper nämligen bara sönder taggtråden.

Eftersom ungdomarna som rör sig där uppe är både tjejer och killar i åldrarna 13-17 år uppmanar polisen alla föräldrar att prata med sina barn och förklara att det kan innebära livsfara att vistas på taket.

Dessutom är det att betrakta som ett pågående brott att springa omkring där uppe. Man gör sig nämligen skyldig till både olaga intrång och skadegörelse.

– Än så länge har det tack och lov inte hänt någonting, men händer det någonting kommer det att sluta illa. Bandyhallen är trots allt 24 meter hög. Det är inte så bra om man ramlar ner där, det förstår ju vem som helst, säger Christian Massana.

Har spridit sig i landet

Han berättar också att trenden tyvärr spridit sig till andra städer och delar av landet. Det är nämligen inte enbart lokala ungdomar som gör sig skyldiga till intrånget på arenan.

– Det är inte bara Bollnäs-bor utan det är tillresta som kommer hit. Det har liksom blivit en grej att man ska upp och göra de där filmerna uppifrån taket, säger Massana.

Axel Pileby intervjuar Ljusnans reporter, Christian Massana, i ”Efter fem”. Foto: TV4

När Axel Pileby får höra det konstaterar han kvickt:

– Otroligt märklig grej!

– Ja, bara så dumt. Så onödig grej. Man kan förstå att när man är ung så tycker man att det är spännande och kul, det blir en trend och så där. Men bara nej. Bara nej, nej, fyller Tilde de Paula Eby i.

Men gud, vilken dålig idé! Att ge sig upp på det där taket – 24 meter ovanför marken – är en risk som absolut inte är värd att ta. Det innebär livsfara!

Hoppas att ungdomarna i Bollnäs slutar upp med de där dumheterna och att ingen hinner komma till skada innan dess.