Polisens varning: Var på din vakt om du får Swish från en främling – inte så vänligt som du tror

Att skicka eller ta emot en Swish är något som sker åt höger och vänster nu för tiden. Det är enkelt och pengarna är hos mottagaren på ett kick.

Men nu höjer polisen ett varningens finger och menar att en Swish-slant inte behöver vara så oskyldigt som du tror.

I dagens samhälle är det många som använder sig av Swish. Det är ett enkelt och smidigt sätt att föra över pengar mellan flera parter.

Även vissa butiker tar ibland emot Swish.

Inte så oskyldigt som du tror

Men nu menar polisen att ”swishandet” inte behöver vara så oskyldigt som man tror.

”Att be om en enkel tjänst som att föra över pengar går fort och de som tillfrågas har ofta en naiv inställning till att göra det. De kanske inte ens inser att de begår ett brott eller också bryr de sig helt enkelt inte om konsekvenserna. Många gånger är de ytligt bekanta med personen som ber om tjänsten och smickras av att erbjudas att få vara en del av ett visst umgänge eller gäng. Andra lockas med snabba pengar”, skriver polisen på sin Hemsida.

swish, bedrägeri, bank-id
Foto: Jessica Gow / TT

Nu går polisen i Norrköping ut med en varning till alla vårdnadshavare på Facebook.

I inlägget skriver polisen att många tvättar kriminella nätverks pengar utan att veta om.

”Vi tror att det finns en okunskap kring penningtvätt. Många inser inte att den Swish man gick med på att ta emot och skicka vidare för att ”en kompis bad om det” kommer från brott och att hanteringen är brottslig”, skriver polisen i inlägget.

Kan stå dig dyrt

Polisen menar att pengar som ”tvättas” kan komma från exempelvis telefonbedrägerier mot äldre och genom att ta emot och skicka vidare pengar så bidrar man till att brotten kan fortsätta.

”Den som misstänks för penningtvätt riskerar att bli dömd för brott och att betala stora summor i ersättning för de som har drabbats av brott. Penningtvättare riskerar att få bankkonton avslutade, svårigheter med att öppna nya konton samt att bli av med sitt BankID”, skriver polisen på Facebook.

Tvättar dina barn kriminella pengar?-Under den här veckan går polisen ut med information om penningtvätt….

Posted by Polisen Norrköping on Tuesday, May 16, 2023

Polisen vädjar också till alla vårdnadshavare att vara uppmärksam på ändrade beteenden hos sina barn.

”Ifrågasätt okända pengar som kommer in på ditt barns bankkonto. Notera och reagera om han eller hon har nya dyra prylar som man inte borde ha råd att köpa”, skriver dem i inlägget.

I videon nedan kan du se polisens exempel på hur enkelt ett rekryteringsförsök kan gå till.