Polisens varning: Var på din vakt om du hittar detta i barnens svampkorg – inte så oskyldigt som du tror

Årets svampsäsong är i full gång och fler än någonsin ger sig ut på skogen i hopp med att fylla korgarna.

Men nu höjer polisen i Göteborg ett varningens finger till alla svampplockare. Det finns nämligen en speciell sort man ska passa sig extra för – den är nämligen olaglig att plocka.

På hösten ger sig många svampplockare ut i skogarna och letar läckerheter som karljohan, kantareller och trattkantareller.

Men nu varnar polisen i Göteborg för att det finns en viss sort som lockar ut extra många människor i skog och mark – framförallt unga.

”Varning för svampsäsong.Nu är det säsong för svampar i skog och mark. Men frågan är om du som vuxen eller dina barn har koll på vilken typ av svamp som plockas!? Det har kommit till vår kännedom att framförallt unga ger sig ut för att plocka svamp, men då fel typ av svamp”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

”Var uppmärksam”

Svampen som folk ger sig ut och letar efter heter Toppslätskivling. Den ser kanske inte mycket ut för världen, men plockar du den kan det stå sig dyrt.

”Toppslätskivling även kallad ’toppisar’ är en svamp som som tillhör en grupp av psykadeliska svampar, dessa har en hallucinerande effekt, är giftiga och i Sverige är svampen narkotikaklassad. Att svampen är narkotikaklassad innebär att det är olagligt att plocka, inneha den och bruka den”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

De tillägger:

”Vi ser allvarligt på att svampen plockas och brukas utav framförallt unga personer då det är direkt olämpligt, olagligt och farligt. Vi ber er därför att vara uppmärksamma på om personer i er närhet ger sig ut för att plocka svamp och har ett avvikande beteende eller har ovan nämnda symptom”.

Symptom av Toppskivling

Enligt Giftinformation är Toppslätskivlingen giftig och innehåller ämnen som påverkar nervsystemet.

”Symtom kommer snabbt, vanligen efter ½ – 2 timmar. Förtäring kan ge förvirring, hallucinationer, oro och hjärtklappning. Dessa symtom är inte livshotande men kan kräva observation och behandling på sjukhus”, skriver Giftinformation.se.

Varning för svampsäsong 🍄❌⚠️Nu är det säsong för svampar i skog och mark. Men frågan är om du som vuxen eller dina…

Posted by Polisen Göteborg syd on Monday, October 17, 2022

Förra året åtalades en 21-årig man för narkotikabrott. Detta efter att han ertappats på bar gärning med Toppskivlingar i ryggsäcken.