Polisens viktiga uppmaning i värmen: ”Om du upptäcker att…”

Även om många uppskattar sommarvärmen så finns det en hel del risker med den, vissa med dödlig utgång.

Nu går polisen i Växjö, Alvesta, ut med en varning och uppmaning till allmänheten, för att förhindra att barn och djur dör i varma bilar.

”När temperaturen är 22 grader utomhus kan den vara över 50 grader i en bil som parkerats i solen”, skriver Polisen i Växjö på sin Facebooksida under torsdagsmorgonen.

Redan vid 06 på morgonen började temperaturerna titta på 20 grader på flera håll i landet. Detta medför stora risker för de som tvingas sitta länge i varma bilar.

Polisens uppmaning

Eftersom att graderna blir betydligt högre i en bil, innebär det livsfara för barn och hundar som sitter där länge. Att lämna dem ensamma när bilen står parkerad i solen är därför farligt även om det bara är för en stund.

Enligt polisen i Växjö kan den som lämnar ett barn eller en hund i bilen bli misstänkt för brott, i dessa fall framkallande av fara för annan, alternativt djurplågeri.

Foto: Shutterstock

För att undvika olyckor tipsar polisen om hur man ska göra om man ser ett barn eller ett djur som blivit kvar i en varm bil.

LÄMNA ALDRIG BARN OCH DJUR I EN VARM BIL!Härligt med sol och värme och det ser ut att hålla i sig. Men det är inte…

Posted by Polisen Växjö, Alvesta on Thursday, June 25, 2020

”Om du uppmärksammar ett barn eller djur i en varm bil, gör så här:
– Känn efter om bildörren är öppen
– Kontakta polisen, 112 om läget är akut, annars 114 14
– Notera registreringsnummer och klockslag
– Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
– I nödfall krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter.

Var rädda om varandra i värmen!”

Hjälp gärna till att dela polisens uppmaning på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);