Polisens viktiga uppmaning till alla bilister – fler liv kan skonas i trafiken om alla följer dessa 4 punkter

Under en hel vecka kommer polis i hela landet att öka närvaron på vägarna. Detta på grund av en “nationell insatsvecka”.

Målet är att stoppa fler fartdårar ute på vägarna och rädda liv.

Den här veckan genomför polisen i Sverige en nationell trafikvecka.

Totalt genomför polisen tio trafikveckor per år utifrån olika fokus som hastighet, nykterhet, brott på väg och yrkestrafik. Detta som ett led i trafiksäkerhetsarbetet.

Den här gången kommer polisens fokus vara hastighetskontroller på vägar med hög hastighet och utan mittäcke.

Visionen för polisens trafiksäkerhetsarbete är att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

Det viktigaste området för att polisen ska bidra till att hjälpa till att nå målen i Nollvisionen är att kontrollera att fordonförarna följer hastighetbegränsningarna. Det andra är ökad andel nyktra förare.

Polisens gripande ord

På polisens officiella Facebooksida har man lagt ut ett inlägg som uppmärksammar följarna på den internationella insatsveckan, i hopp om att informationen ska nå så många som möjligt och att människor ska tänka sig för när de ger sig ut på vägarna.

”50 liv per år – Så många kan vi tillsammans rädda om alla håller hastighetsgränserna.
15 liv per år – Så många kan vi tillsammans rädda om alla sänker medelhastigheten med bara en kilometer i timmen.
40 procent – Så mycket minskar risken att omkomma om du kolliderar i 80 kilometer i timmen istället för 90.
60 procent – Så mycket minskar risken att omkomma om du kolliderar i 80 kilometer i timmen istället för 100″, skriver polisen i inlägget.

De tillägger:

”Den här veckan genomför polisen en nationell insatsvecka där vi genomför ett stort antal hastighetskontroller på vägar med höga hastigheter och utan mitträcke. Sänkt hastighet räddar liv!”

50 liv per år – Så många kan vi tillsammans rädda om alla håller hastighetsgränserna. 15 liv per år – Så många kan vi…

Posted by Polisen on Monday, September 12, 2022

Polisens ord väcker starka reaktioner

Polisens inlägg har väckt starka reaktioner.

”Folk bryr sig alltför lite om hastigheten, de tänker inte på att de kanske klarar sig bra bakom ratten men den de kör på.i för hög hastighet har sämre förutsättningar att klara sig”, skriver en person.

”Det skulle behövas sägas till ungdomarna i den här byn där jag bor med där mer parten av a-traktorer är trimmade och de flesta kör utan avgassystem med bara gren rör. sen går det några motorcyklar i runda slängar 200 knyck på 60 väg. Detta händer varie dag”, skriver en annan.

”Men hur många liv kan sparas om folk ser sig för…väjningsplikt…stopplikt…högerregeln…och när dom ska göra omkörningar osv och är lite vakna när dom sitter bakom ratten?”, skriver en tredje.