Polishund attackerades under insats – nu har gärningsmannen dömts för blåljussabotage

Båttjuv attackerade polishund med grovt våld under gripande. Nu har gärningsmannen fått sitt straff, det skriver polisen på sin hemsida.

Det var den 25 april 2022 som flera polispatrull larmades till en båtmotorstöld på Resarö, Vaxholm i Stockholm.

Polisen sökte efter två gärningspersoner.

– Efter en biljakt stoppade polisen ett fordon, men gärningsmannen sprang från platsen. En polishund kommer då ikapp gärningsmannen, men han angriper polishunden med kraftigt våld, säger Ebba Stjernberg, utredare på gränspolisen region Stockholm.

Försökte strypa hunden

Enligt polismannens rapport ska gärningsmannen ha försökt strypa polishunden.

”Jag kommer snabbt fram och skriker till mannen att han ska släppa hunden men mannen fortsätter att strypa honom”, skriver polismannen i rapporten.

I augusti åtalades mannen för bland annat sabotage mot blåljusverksamhet.

I mitten av september meddelade polisen att den åtalade mannen döms till åtta månaders fängelse för sabotage mot blåljusverksamhet, stöld, ringa stöld och olovligt brukande.

”Tingsrätten bedömer att den idag dömde mannens agerande måste anses vara ”otillbörliga åtgärder som störde polisen i den brottsbekämpande verksamheten och som typiskt sett innebär att polisens arbete försvåras eller hindras”. Vidare menar tingsrätten att hundföraren skulle använda polishunden för att spåra den andra gärningsmannen och inte kunnat genomföra sitt arbete utan hunden”, skriver polisen på sin hemsida.

Polishund
Bilden är en genrebild. Foto: Shutterstock/ Tt

Överklagar domen

Enligt polisen har gärningsmannen förekommit i flera utredningar hos gruppen mot internationella brottsnätverk på gränspolisen i Stockholm och hade vid brottet inte rätt att vistas i Sverige. Detta då han är flerfaldigt dömd och utvisad med återreseförbud.

Mannen nekar till anklagelserna och den 13 september överklagades domen.