Polishunden Kummin går i pension – polisens starka ord lämnar inte ett öga torrt: ”Kommer bli tomt”

Polishunden Kummin tackar för sig efter lång och trogen tjänst.

”Det kommer bli tomt att åka till jobbet utan dig men samtidigt gläds vi åt att du har många härliga år kvar som pensionär”, skriver hundföraren Annika i ett inlägg på Facebook.

Inom den svenska poliskåren finns det ungefär 400 polishundar som dag ut och dag in gör sitt yttersta för att göra vårt samhälle till en säkrare plats.

Hundarna används i 25- 30 000 insatser om året och är ovärderliga inom poliskåren.

En av dessa hjältar är polishunden FM Kummin.

Kummin kom till polisen i Norrbotten 2017 och har sedan dess arbetat som patrullhund och kombihund med specialdressyr narkotika vapen.

Polisen Norrbotten, Kummin
Foto: Facebook

Under åren i lagens tjänst, har den modiga polishunden fångat hundratals bovar och banditer, räddat flera liv och nosat upp allt från stöldgods till narkotika och vapen.

Nu, efter fem år i lagens tjänst är det dax för Kummin att tacka för sig och gå i pension, det skriver Polisen i Norrbotten i ett inlägg på Facebook.

”Så var dagen kommen. Dagen som både förare, och säkert hund (om han vetat om det), fasat för. Dagen då de vita morrhåren lyser lite extra och kroppen börjar bli seg. Idag är dagen då FM Kummin lagt polishalsbandet på hyllan”, skriver polisen i inlägget.

Hundförarens gripande ord

Även Kummins hundförare delar med sig av deras tid tillsammans, gripande ord som inte lämnar ett öga torrt.

”Kummin. Jag hade kunnat skriva en bok om alla saker vi varit med om. Om mordbrännaren vi grep på bar gärning eller tjuvarna i skogen som du spårade och hittade trots att de klättrat upp i varsitt träd. För att inte tala om alla liv du räddat och solskenshistorier jag för alltid kommer bära med mig. Jobben som vi helt enkelt inte kunnat lösa utan dig. Men istället för att skryta (som den stolta föraren man är) så vill jag istället säga tack. Tack för att du stått ut med mig i alla dessa år. År ut och år in av träning och prövningar och du har aldrig svikit mig”, skriver hundföraren Annika.

Hon tillägger:

”Tack för alla de gånger du direkt förlåtit mig då jag tappat tålamodet och varit orättvis. Tack för alla upplevelser och roliga jobb du tagit med mig på. Jag tackar särskilt mycket för de jobben då jag tvivlat på dig och du behövt övertala mig istället för att jag direkt litat på dig. Tack för att du ofrivilligt men med glädje vigt ditt liv åt polisen. Vi vet att du inte valde detta utan du föddes till det, trots det har du gått till jobbet varje dag med en sån enorm glädje att det är omöjligt att inte smittas och känna lycka. Du har varit en underbar kollega att få jobba och leva tillsammans med och just nu känns det som att ingen kommer någonsin kunna mäta sig med dig”.

”Jag och hela familjen unnar dig en lång och härlig pension, för det är du värd! Vi önskar dig och din nya familj all lycka. Det kommer bli tomt att åka till jobbet utan dig men samtidigt gläds vi åt att du har många härliga år kvar som pensionär”.

I kommentarsfältet är det många som önskar Kummin lycka till i framtiden och flera hyllar honom som hjälte.

”Kummin är min hjälte! Han har verkligen gjort så många bra saker i tjänsten att man blir glad bara man tänker på det. Stora kramar och en skön pension till dig!”, skriver en person.

”Tack Kummin! Du har varit fantastisk på så många vis!”, skriver en annan.

”Ni är ett fantastiskt team. Önskar kummin en härlig tid som pensionär. Han är värd allt! Tack Kummin för hjälpen när vi behövde det”, skriver en tredje.

Se mer av denna fantastiska polishund i videon nedan.