Polismördaren Tony Olssons straff ändras: Då kan han släppas fri

Tony Olsson (numera Byström) är en av de dömda för polismorden i Malexander 1999.
Nu får han sitt livstidsstraff tidsbestämt och kan som tidigas släppas fri om fyra år.
– Han ska avtjäna 23 år och fyra månader och har redan suttit 19 år och fyra månader. Det är fyra år kvar tills han som tidigast kan komma ut, säger rådmannen Andreas Rung till TT Nyhetsbyrån.

STOCKHOLM 20040802 Tony Olsson. Foto: Fredrik Persson/Scanpix/TT Nyhetsbyrån

Örebro tingsrätt har nu ändrat Tony Olssons livstidsstraff till fängelse i 35 år. Det gör att han kan släppas fri tidigast om fyra år.

Kan släppas fri om 4 år

Beslutet, som tagits mot vice chefsåklagaren Karin Lindells vilja, har tagits bland annat efter att Kriminalvårdens utredning av Olsson – numera Byström – nått slutsatsen att återfallsrisken till brottslighet är låg.

Rådmannen Andreas Rung säger till TT att åklagaren kan komma att överklaga beslutet.

STOCKHOLM 20040728 Tony Olsson och ytterligare tre interner fritogs brutalt från Hallfängelset i Södertälje natten till onsdagen. Vid fritagningen förekom skottlossning med automatvapen. Personal i anstaltens vakt togs som gisslan vid fritagningen, dock uppges att ingen skadats fysiskt. Tony Olsson sitter på livstid för delaktighet i polismorden i Malexander 1999. Bilden: Tungt beväpnad polispiket på jakt efter rymlingarna i Tullinge söder om Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix/TT Nyhetsbyrån

Tony Olsson dömdes år 2000 till livstids fängelse efter de uppmärksammade Malexandermorden året innan, då poliserna Olov Borén och Robert Karlström sköts ihjäl.

Det efter att Olsson tillsammans med kumpanerna Jackie Arklöv och Andreas Axelsson rånat enskilda bank i Kisa och sedan tagit till flykt.

”Jag är omtumlad”

78-åriga Astrid Gladh, mamma till den mördade polisen Robert Karlström i Malexander, är upprörd över beskedet.

– Jag är omtumlad av situationen och visste inte att beskedet skulle komma i dag. Det är uselt. Jag hade inte förväntat mig att han någonsin skulle få komma ut, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Jag får aldrig tillbaka Robert men Tony Byström, som han heter, kan få ett tidsbestämt straff och ett liv tillbaka. Det är chockerande. Han har förstört vår familjs liv.

Andreas Axelsson har också ansökt om tidsbestämt straff men fick nej förra året. Så sent som i oktober i år ansökte Jackie Arklöv om att få sitt straff tidsbestämt, men den ansökan är enligt Expressen ännu inte färdighanterad.