Politikern Marit Paulsen är död – hon blev 82 år
Marit Paulsen

Politikern Marit Paulsen är död – hon blev 82 år

Politikern och författaren Marit Paulsen har somnat in, 82 år gammal. Det meddelar hennes familj i ett uttalande till Expressen.

Marit Paulsen var bland annat vice ordförande och talesperson i äldrefrågor för Folkpartiet, numera Liberalerna. Hon var också ledamot i Europaparlamentet mellan 1999 och 2004.

2009 tog hon åter en plats i EU-parlamentsvalet och blev invald på nytt. Sex år senare, 2015, meddelade hon att hon lämnar politiken på grund av hälsoskäl.

Marit Paulsen skrev böcker

Förutom politiken ägnade sig Marit åt att skriva böcker, bland annat har hon skrivit boken ”Liten Ida” som baserades på hennes uppväxt i slutet av och efter Tysklands ockupation av Norge. Hon har också skrivit boken ”Sju sorters blommor”.

Marit Paulsen var dessutom värd för Sommar i P1 fyra gånger: 1975, 1979, 1995 och 2016.

Marit Paulsen har avlidit

Nu har Marit somnat in, i stillhet på Mora Lasarett, efter en tids sjukdom.

Det meddelar hennes familj i ett uttalande till Expressen.

”Vi är i vår sorg ändå tacksamma och stolta för de många insatser som vår livskamrat, mamma, farmor, mormor, gammelmormor och gammelfarmor Marit gjort”, skriver familjen till tidningen.

Marit Paulsen sörjs närmast av sin man Sture Andersson som hon var gift med sedan 50 år tillbaka.

Paret har varit bosatt på en gård i Yttermalung och hade 10 barn, varav några är biologiska, några adopterade och några är fosterbarn. Ett av barnen är journalisten Stina Morian.

”Själv avfärdade Paulsen detaljfrågor om exakt hur stor ”klanen” egentligen var, utan framhöll att kärlek är tjockare än blod”, skriver familjen i ett uttalande. 

Sörjs av kollegor

Jan Björklund, tidigare partiledare för Liberalerna, skriver om sorgen efter Maris Paulsens bortgång på Twitter.

”Marit Paulsen. Avgörande för att Sverige gick med i EU. Hon fick fler personkryss än någon annan svensk någonsin. Tack för allt”, skriver han i ett inlägg.

Även Liberalernas partiledare Johan Pehrson sörjer Marit.

”Enorm saknad. Är tagen av dödsbudet. En stor liberal samhällsgärning är över. Tack Marit! Alla tankar till familjen” skriver han på Twitter.