Politikerna har fått nog – här vill de införa rökrutor: ”Ett jätteproblem”

Politikerna i Malmö har fått nog av cigarettfimpar.

Nu kan det snart därför bli aktuellt med rökrutor i stan, rapporterar Lokaltidningen.

”Ett jätteproblem”. Så beskriver Andreas Schönström (S), kommunalråd för teknik och service i Malmö, cigarettfimparna som slängs på stan.

– Cigarettfimpar står för 80 procent av nedskräpningen i Malmö och det är ett jätteproblem. Rök stör omgivningen, både ur ett hälsoperspektiv och själva lukten. I rökrutorna ska det finnas speciella askfat som tar hand om fimparna. Det är där man får röka och ingen annanstans. Men vi vet inte om vi har lagen på vår sida så vi kollar det, säger Andreas Schönström till Lokaltidningen.

Om förslaget går igenom är tanken att det endast ska vara tillåtet i dessa avgränsade områden.

Huruvida det faktiskt kommer att fungera i praktiken återstår att se.

– Det blir polisens uppgift och de har mycket annat att göra. Däremot hoppas vi att det uppstår ett socialt tryck som gör att folk går till rökrutorna för att röka. Jag har sett rökbås i Asien och rökare går verkligen dit, säger Andreas Schönström.

FOTO: Shutterstock

Finland vill ha rökfritt samhälle

Olika rökförbud har varit på tapeten den senaste tiden. Tidigare i år röstade riksdagen igenom förslaget om rökförbud på uteserveringar. En lag som träder i kraft i sommar.

Det har även rapporterats om flera fastighetsbolag som infört förbud mot att röka på balkonger och uteplatser.

I grannlandet Finland jobbar man också aktivt med att skapa ett rökfritt samhälle, bland annat har man redan förbud mot rökning på vissa offentliga platser, som till exempel stränder, parker och busshållsplatser.

Ett nytt förslag handlar också om rökförbud på balkonger.

Sedan antirökkampanjen startade 2010 har rökningen också minskat från 20 till 13 procent bland vuxna. Målet är att minska rökningen till 5 procent fram till 2030.

Vad tycker du om förslaget om rökrutor? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet på Facebook.