Politikerna överens: Nu återinförs värnplikten

I början av september avslöjades att Sverige kunde återinföra värnplikten, och att det då skulle gälla både för kvinnor och män. Förslaget möttes av idel positiv respons – och kommer nu ut att bli verklighet. Det meddelade regeringen under gårdagen.

– Det handlar om att stärka den svenska försvarsförmågan och då är personalförsörjningen en väldigt väsentlig del av det, säger Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiske talesperson, till Svenska Dagbladet

Politikerna är överens: Den svenska värnplikten återinförs. Det meddelade regeringen under gårdagen. Detta då man kunnat nå en bred politisk överenskommelse. Efter den tidigare uppgörelsen innehåller en regel om att regeringen inte behöver fråga riksdagen om ett återinförande så kommer de första mönstringarna för svenska ungdomar att ske redan nästa år.

Det betyder att ungefär 15 000 personer födda 1999 och 2000 kallas till mönstring, och de första som gör lumpen kommer att göra det kommer att rycka in redan januari 2018, skriver Dagens Nyheter.

Personalbristen inom armén är alltså den stora anledningen till att politikerna kommit överens om att återinföra värnplikten.

– Det är ett annat läge nu än det var 2009, det är ett stadigt försämrat säkerhetsläge som har etablerat sig. Det viktigaste måste vara att det är verklighetens behov som styr, säger Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiske talesperson, till Svenska Dagbladet.