Politikerns krav: Stäng systembolagen – för att minska våld i hemmet

Allt fler riskerar att utsättas för mer våld i hemmet när skolor och arbetsplatser håller stängt. Detta är något som oroar Katarina Gustavsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Falun. Nu vill hon se att systembolagen stänger tillfälligt, för att minska folks drickande hemma, det rapporterar bland annat Aftonbladet.

– Jag tycker statsministern borde ta ansvar och jobba mot en sådan här inriktning. Staten måste ta sitt ansvar och något måste helt klart göras, säger Katarina Gustavsson till Dalarnas Tidningar, som var först med nyheten.

Vill minska tillgängligheten på alkohol

Våld i nära relationer blir lättare att utöva när människor tvingas vara hemma i karantän hela dagarna. För att minska risken för våld mot i synnerhet kvinnor och barn föreslår Katarina Gustavsson att man minskar tillgängligheten på alkohol. I en artikel i DT föreslår hon att regeringen tar sitt ansvar genom att beordra tillfällig stängning av systembolagen.

– Nu i coronatider är folk mycket mer hemma och det är svårt att veta vad som händer innanför hemmets väggar. Genom att minska tillgängligheten på alkohol tror jag att vi också kan minska våldet mot kvinnor och barn, säger Katarina till DT.

Foto: Geir Olsen

Enligt Aftonbladet ska Katarina Gustavsson debattera för frågan, bland annat genom att skicka brev till statsministern och inkludera partiet.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.