Polska politiker vill bojkotta IKEA: Här är anledningen

.

Politiker i Polen uppmanar nu befolkningen att bojkotta Ikea.

– Det här är oacceptabelt. Det är skandalöst, säger justitieministern Zbigniew Ziobro, uppger Bloomberg.

Den svenska möbeljätten sparkade nyligen en anställd – och förklaringen från Ikea, som funnits i landet sedan 1991, har nu fått politiker i landet att reagera.

Ikea i nederländska Groningen. Foto: Wikimedia Commons

Ikea i Polen har sparkat en anställd – eftersom denne ska ha hetsat mot homosexuella på företagets intranät.

”Den anställde använde citat från gamla testamentet om död och blod i kontexten om vilket öde som skulle möta homosexuella”, skriver Ikea i ett uttalande, rapporterar Aftonbladet.

Detta accepterades inte av Ikea som gav den anställde sparken – efter att han vägrat ta tillbaka sitt uttalande.

– Jag är skakad, jag har blivit anställd för att sälja möbler men jag är katolik och det här är inte mina värderingar, ska den anställde ha sagt enligt Bloomberg.

Kallar Ikeas agerande ”skandalöst”

Men Ikeas förklaring till agerandet har fått politiker i landet att reagera och agera. Justitieminister Zbigniew Ziobro har gått längst – och kallar Ikeas aktion för ”skandalöst”, och menar att det handlar om hur företag och dess kultur från utlandet behandlar polska anställda, skriver Bloomberg. Hans biträdande justitieminister har till och med gått så långt att han uppmanar till att folk borde bojkotta Ikea.

Ikea menar å sin sida att anställda har all rätt till sin egen tro – men påpekar att problemet i det här fallet var hur mannen uttryckte sig.

Katarzyna Broniarek, chef för företagskommunikation i Ikea Retail, uppger enligt Bloomberg att företagets kultur bygger på ”frihet för idéer, tolerans och respekt för varje anställd, men företaget måste reagera när det ser risk för att andra anställdas värdighet ska drabbas”.

”Vi respekterar varandra, våra åsikter och religioner. Alla har rätt att vara sig själva, att känna sig trygga och att behandlas lika, med respekt, som alla andra anställda. På vår arbetsplats finns dock inget utrymme för att bryta mot andra anställdas värdighet, som skadar människor på grund av deras personliga egenskaper, åsikter eller religioner. Öppenhet mot andra åsikter kan inte bli ett tillstånd för verbal aggression mot andra, uttryckta i elektroniska medier, samt i direkt samtal med andra anställda”, skriver Ikea i Polen vidare i uttalandet.

Foto: Adrian Grycuk/Wikimedia commons

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.