Postens varning: Se upp för bedragarnas nya julklappsbluff.

Juletider innebär även julklappstider. Men det gäller att se upp. Nu varnar posten för bedragarnas nya julklappsbluff.

Julhandeln väntas återigen slå nya rekord. Och som vanligt är det många av klapparna som köps via nätet. Men då passar kriminella på att försöka lura allmänheten.

Posten går nu ut och varnar allmänheten för den nya julklappsbluffen. Det är en våg av falska e-postmeddelanden, så kallade phishingmejl, med rubriken ”Du har lösta paket”, som cirkulerar, skriver Postnord i ett pressmeddelande.

Det ser ut som att avsändaren är Postnord, men i själva fallet är det bedragare som ligger bakom, enligt pressmeddelandet.

Bluffmejlet inleds med den kryptiska frasen ”Du har lösa paket” och sedan fortsätter de flesta meddelanden med följande: ”Vi har fått ditt paket CT872690997SE på 2015/12/07. Courier kunde inte leverera det här paketet till dig”.

Sedan uppmanas personen som fått mejlet att skriva ut postavin och visa upp på närmaste postkontor. Om ”paketet” inte hämtas upp innan 20 dagar står det att Postnord kommer kräva en ersättning på 60 kronor för varje dag som paketet lagras.

Postnord uppmanar allmänheten att vara uppmärksam. Om man får ett meddelande som på nedanstående bild ska man på en gång radera det.

Foto

Skärmavbild 2015-12-15 kl. 10.05.14

”Klicka inte på några länkar, försök inte spåra försändelsen och följ inte några av de andra instruktionerna i det falska e-postmeddelandet”, skriver Postnord i sitt pressmeddelande.

Dela gärna detta så att ingen behöver drabbas av julklappsbluffen.