Prins Daniel öppnar upp om sjukdomen: ”Ser färg i stället för grått”

Prins Daniel bryter tystnaden.
Här är hans starka ord om sjukdomen.
– Det är lite som att man plötsligt ser färg i livet, att man ser färg i stället för grått, säger prins Daniel i TV4:s Nyhetsmorgon.

Det har nu gått tio år sedan prins Daniel genomgick en njurtransplantation. Prinsens pappa Olle donerade en njure till sin son då, den 27:e maj 2009. Ett datum prinsen aldrig glömmer.

STOCKHOLM 20181121 Prins Daniel besöker Kungliga Tekniska högskolan med Prins Daniels Fellowship för att tala entreprenörskap med studenterna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Han har många gånger talat öppet om sina erfarenheter från den tuffa perioden. I somras återvände Daniel till Karolinska universitetssjukhuset där han fick den vård han så väl behövde då, för tio år sedan. Prinsen ville då uppmärksamma forskningen kring transplantation – och samtidigt träffa andra patienter som varit i en liknande situation.

Samtidigt var kronprinsessan Victoria 360 mil därifrån – på en expedition i Ishavet.

– Det känns väl lite sådär. Men jag kunde inte göra något hemma, jag skulle antagligen bara ha vankat av och an och varit väldigt orolig. Han har sin mamma med sig och det känns bra. Jag vet att han är i de bästa händer. Sen om jag fått välja hade jag självklart tagit ett datum där det inte hade kolliderat. Men tillståndet var så att det inte kunde vänta längre. Så därför var det inte heller möjligt att skjuta upp operationen, sa kronprinsessan Victoria då till Svensk dam.

Nu öppnar prinsen åter upp om sin transplantation. Detta i samband med ”Donationsveckan” som årligen uppmärksammas av Socialstyrelsen för att få fler att ta ställning för donation.

Foto: TV4

Prinsen möter Jenny Strömstedt – talar om donationen

Prinsen möter TV4:s programledare Jenny Strömstedt för en öppenhjärtig intervju.

Det beräknas att ungefär 800 personer just nu står i kö och väntar på donation.

Prinsen tar emot hemma på Haga slott i Solna.

– Under våren har jag på nära håll följt en kompis vars barn behövde ett organ, och det handlade om några dagar från att det där lilla barnet inte fanns med oss längre. Det jag vill att man ska förstå är att det kan drabba mig eller någon jag bryr mig om imorgon, säger Daniel i TV4.

Prins Daniel: Vad kan vara finare än det?

Nästan nio av tio svenskar, 85 procent, har uppgett att de är positiva till donation. Men långtifrån så många har skrivit under i donationsregistret att de själva vill donera.

– Vad kan vara finare än att lämna jordelivet och ha räddat upp till åtta människors liv. Jag tänker bara på alla dessa frustrerade föräldrar vars barn håller på att tyna bort. Skulle jag själv vilja ta emot ett organ om det behövs borde jag vara villig att ge, säger prins Daniel i TV4.

Prinsen förklarar att han själv gick på dialys innan operationen. Han var på sjukhuset upp till fem dagar i veckan för att få ut vätska som samlats i kroppen. I dag äter han medicin dagligen.

– För mig var det bara en kort period, men tänk att ha det så och väntar på ett organ i flera år för att överhuvudtaget överleva, säger prinsen som också talar vårdpersonalen ”sanna hjältar”.

Prinsen säger att de är helt otroliga och vill skicka dem en tanke och uppmuntran varje dag för deras viktiga arbete.

Här kan man läsa mer om och anmäla sig till donationsregistret på Socialstyrelsens hemsida!

TV: Se intervjun med prins Daniel här

Dela gärna inlägget vidare om du också tycker det är bra av prins Daniel att lyfta det här ämnet! Nu hjälper vi prinsen att uppmärksamma denna viktiga fråga!

TV: 10 anledningar varför vi älskar prins Daniel