Prins Harry bryter tystnaden – efter nya beslutet: ”Jag hade inget val”

Prins Harry och Meghan Markle lämnar brittiska kungahuset – och flyttar över Atlanten.

Nu bryter prinsen tystnaden efter beslutet, skriver Mirror.

”Megxit” har dominerat löpsedlarna i Storbritannien de senaste dagarna. Prins Harry och hans fru Meghan Markle, hertiginna av Sussex, har beslutat sig för att lämna kungahuset, sina titlar och offentliga medel – för att leva i Nordamerika under stora perioder.

Foto: Shutterstock

Paret gifte sig den 19 maj 2018 i St George’s chapel i Windsor och har ett barn, Archie Mountbatten-Windsor som fyller ett år den 6:e maj i år.

I en presskommuniké som släpptes av brittiska hovet för snart två veckor sen berättade paret om beslutet.

– Efter många månaders överväganden och långa interna diskussioner har vi valt att göra en förändring detta år, för att bana oss en ny progressiv väg inom kungahuset, skrev prins Harry och Meghan då.

Och fortsatte:

– Vi kommer att backa undan från vår nuvarande centrala position som ”seniora” medlemmar av kungafamiljen, vilket ger oss möjligheten att arbeta och bli ekonomiskt oberoende.

Här bryter prins Harry tystnaden på välgörenhetsmiddagen

Sedan dess har det varit tyst från det brittiska prinsparet. Tills nu.

I söndags bröt prins Harry tystnaden i ett långt och känslosamt tal på en välgörenhetsmiddag i London.

– Storbritannien är mitt hem och en plats jag älskar. Det kommer aldrig förändras, säger prins Harry under middagen enligt Mirror.

Foto: Shutterstock

– Jag har vuxit upp och känt ett så stort stöd från många av er och jag har sett hur ni har välkomnat Meghan med öppna armar när ni såg mig hitta den kärlek och lycka som jag alltid velat ha, säger han. 

”Månader av samtal…”

Det var en känslosam prins som mötte middagsbesökarna.

– När Meghan och jag gifte oss var vi förväntansfulla, vi var hoppfulla, och vi var redo att tjäna landet. Därför ger det mig stor sorg att vi har kommit ända hit. Beslutet som jag har tagit att jag och min fru ska dra oss tillbaka är inget jag tar lätt på. Det var så många månader av samtal efter så många års utmaningar. Och jag vet att jag inte alltid har gjort rätt, men nu hade jag inget annat val, sade han enligt Mirror.

Harry tog också upp sin mor, den framlidna prinsessan Diana (1961-1997).

– När jag förlorade min mamma för 23 år sedan tog ni mig under era vingar. Ni har vakat över mig så länge, men media är en stark kraft och jag hoppas att vårt kollektiva stöd till varandra en dag kan vara starkare, för det här är så mycket större än bara vi.

Harrys budskap till drottning Elizabeth

Harry riktade sig också direkt till drottning Elizabeth – efter skriverierna i den brittiska pressen om hur kungafamiljen fullständigt tagits på sängen av beslutet från Harry och Meghan.

Foto: Shutterstock

– Jag kommer alltid att ha den största respekten för min farmor, min befälhavare, och jag är otroligt tacksam till henne och resten av familjen för det stöd som de har gett mig och Meghan de senaste månaderna, sade Harry i talet enligt Mirror.

Dela och säg vad du tycker om det här!

TV: Kungen genom tiderna