Prinsen Williams gay-besked till familjen: ”Jag står helt bakom vilka beslut de än fattar”

.

Prins William och Kate Middleton har varit gifta sedan år 2011 då de sade ja till varandra under ett sagobröllop i Storbritannien.

Tillsammans har de tre barn: prins George, 5, prinsessan Charlotte, 4, och lille prins Louis, som fyllde ett år i april.

Hans mamma Diana var känd för många som folkets prinsessa, med hjärtat på rätt ställe. Hon ställde ofta upp i olika välgörenhetssammanhang och väckte många viktiga frågor under sin livstid. Sedan hon gick bort när barnen var små, år 1997, har prinsarna William och Harry gått i hennes spår.

Så sent som i vintras stod prins William i samma soppkök som mamma Diana gjorde 25 år tidigare, för att dela ut mat till hemlösa. Bilderna spreds snabbt över världen och den brittiske prinsen hyllades. Här är ett fotografi från när Diana tog med sina pojkar till soppköket när de var små.

Prins William: Helt okej för mig om barnen är gay

Prinsens engagemang i samhällsfrågor märks. Nyligen besökte William stiftelsen AKT vars arbete syftar till att stötta unga personer som blivit hemlösa på grund av sin sexualitet.

William får då en fråga från reportrarna om hur han skulle reagera om något av familjens barn kom ut som gay, uppger TT.

Då svarar prinsen:

– Man börjar inte tänka på det förrän man blir förälder och jag tycker så klart att det är okej för min del, säger prins William enligt TT.

Kommer alltid stå bakom barnen

Prinsen, som är Charles och Dianas äldste son, utvecklar sitt resonemang med att han alltid kommer att ställa sig bakom sina barn. Den äldste, George, har fyllt fem och den yngste, Louis är ett år. Lillsessan Charlotte är mellanbarn och har fyllt fyra år.

– Jag står helt bakom vilka beslut de än fattar, men ur föräldrasynpunkt oroar jag mig för hur många hinder, hatfyllda ord, förföljelse, allt sådant, och diskriminering det skulle kunna medföra, säger William enligt TT.

Uttalandet från den brittiske tronarvingen, som är tvåa i tronföljden efter sin pappa Charles, hyllas nu.

– Att den framtida monarken säger att de skulle stötta sina barn om de kommer ut som hbtq-personer är ett budskap till hela samhället, säger stiftelsen AKT:s chef Tim Sigsworth uppger TT.

Vilken bra förebild prinsen är! Han går verkligen i mamma Dianas fotspår med sitt samhällsengagemang. Dela gärna vidare detta!