Prinsparet får hedersuppdrag på Sveriges nationaldag.

Den 19 april var det stor bebisglädje i det svenska kungahuset, när prins Carl Philip och prinsessan Sofia för första gången blev föräldrar. Nu är prins Carl Philip åter tillbaka på jobbet efter prins Alexanders födsel – och samtidigt står det klart att han och prinsessan Sofia har ett prestigefyllt uppdrag att vänta. Hovet bekräftar, enligt Expressen, att de båda kommer att få öppna upp portarna vid Stockholms slott på Sveriges nationaldag den 6 juni.

Det prestigefyllda uppdraget att bjuda in allmänheten till ”Öppet slott” på Sveriges nationaldag har tidigare varit en uppgift som kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tagit hand om.

På senare år har dock den symboliska uppgiften gått i arv, och såväl prinsessan Estelle som prinsessan Leonore har fått följa med när kronprinsessparet respektive prinsessparet har fått öppna upp portarna.

Nu går alltså turen vidare till prinsparet – och kanske kan också nyfödde prins Alexander få vara med och öppna slottet, något som i så fall skulle vara hans första officiella framträdande. Men Margareta Thorgren vid hovet menar att de får återkomma med det beskedet.

– Just nu har vi inte den informationen. Det får ge sig framöver. Det som är klart är att prins Carl Philip och prinsessan Sofia ska vara med och öppna upp portarna i år, säger Margareta Thorgren till Expressen.

Andra arbetsuppgifter som väntar för prins Carl Philip under nationaldagsfirandet är högvaktsavlösningen och kvällens mottagning på slottet.

Bildkälla utvald bild: Mattias Edwall/Kungahuset.se

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.