Professor slår larm om coronaläget i Sverige: ”Riskerar upp till 20 000 döda”

Ytterligare 1 500 människor kan komma att avlida innan årsskiftet – om vi inte blir mer försiktiga i våra sociala kontakter igen.

Den alarmerande prognosen ger nu Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi.

– I dag har det tyvärr blivit så att vi börjat smitta varandra igen, säger Uno Wennergren till SVT.

Totalt har 6 022 människor dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige sedan pandemin bröt ut i våras.

Bakom varje siffra finns ett människoliv. Familjer och vänner som sörjer och saknar.

Sverige har fortsatt högst antal döda per miljoner invånare i Norden under pandemin.

Nu har Folkhälsomyndigheten tillsammans med Sveriges olika regioner gått ut med lokala allmänna råd. De flesta omfattas i nuläget av dessa råd, som bland annat handlar om att ”om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med”.

anders tegnell
STOCKHOLM 20200924 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under torsdagens mydighetsgemensam pressträff hos FHM i Solna. Foto: Pontus Lundahl / TT

På tisdagen väntas även region Blekinge, region Västerbotten och region Kalmar ansluta till övriga regioner som redan infört de nya allmänna restriktionerna. I skrivande stund finns allmänna råd i följande regioner: Halland, Jönköpings län, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västra Götaland, Örebro län och Östergötland.

Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi, menar att flera tusen människor riskerar att dö i viruset innan ett vaccin finns att tillgå.

– Under sommaren lyckades vi trycka ner smittspridningen. Vi hade då ett beteende som gjorde att vi inte smittade så många per person om vi själva var smittade. Men i dag har det tyvärr blivit så att vi börjat smitta varandra igen, säger Uno Wennergren till SVT.

Enligt dessa beräkningar kan så många som 1 500 svenskar komma att avlida till följd av covid-19 innan årsskiftet – om vi inte lyder rekommendationerna och begränsar våra sociala kontakter, uppger Wennergren för public service-kanalen.

STOCKHOLM 20201109 SLs hålla avstånd skyltar på Stockholm central / T-centralen i Stockholm. Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta råd för bland annat region Stockholm för att bromsa smittspridningen av Covid-19 corona. De skärpta restriktionerna har gällt från den 29 oktober till att börja med till den 19 november. Foto: Amir Nabizadeh / TT

”Riskerar hamna på antalet avlidna på 10 000-20 000 i Sverige”

Det ska dock påpekas att beräkningar som denna har slagit fel förr. Wennergren larmar dock för att situationen snabbt kan bli mycket värre i Sverige – särskilt om smittan tar sig in på våra äldreboenden. Då spår professorn en mycket mörk vinter.

– Vi riskerar att hamna på antalet avlidna på 10 000 till 20 000 i Sverige. Klarar vi äldreboendena så slipper vi det men däremot kommer det bli väldigt högt tryck på intensivvården, säger Uno Wennergren till SVT.

Han menar att vi alla behöver bli ”lite mer rädda igen” för viruset – så att vi håller avstånden och fortsätter lyda rekommendationerna.

– Tyvärr skulle jag vilja att vi alla blev lite rädda nu igen, säger han.

Här kan du läsa alla lokala allmänna råd direkt på Folkhälsomyndighetens hemsida.

KALMAR 20200207 Infektionskliniken i Kalmar rustades i februari i år för att ta emot personer som smittats av coronavirus. Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ett ansiktsvisir. Foto: Mikael Fritzon / TT

Dela gärna vidare.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);