Professorn Agnes Wolds varning inför semestern – det här är den största faran: ”Gör det av vana”

Restriktionerna är lättade och svenskarna har börjat ge sig ut på sina semesteräventyr.

Men även om det är fritt fram att resa i Sverige varnar professorn Agnes Wold från att börja slappna av för mycket.

Semestertider kan få vem som helst att vilja leva ut och strunta i vad som rekommenderas. Men i år gäller det att hålla huvudet på skaft och följa Folkhälsomyndighetens restriktioner stå att inte smittspridningen ökar.

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, tror inte att sommarens resor kommer att medföra att fler blir smittade. Hon tror heller inte på en andra våg av coronavirus men med det sagt får man inte sluta vara försiktig, rapporterar Expressen.

”Det som är problemet”

Agnes Wold uppmuntrar folk till att vara utomhus och umgås i sommar men att göra det motsatta ska man passa sig för.

Enligt Agnes finns det två saker man ska undvika. Dels ska man fortsätta att undvika umgås över generationer.

– Den största faran är naturligtvis om stackars 70-plussare börjar träffa personer i de yngre generationerna, säger hon till Expressen.

Men är det svårt att undvika bör man göra det utomhus.

– Men det kanske börjar regna och så springer man in, det är det som är problemet och många är vana att dela sommarstuga, säger Agnes Wold till Expressen.

Foto:Adam Ihse/ TT/ Erik Johansen/NTB Scanpix

Dessutom ska man vara försiktig med att vara intim med främlingar. Däremot går det självklart bra att vara på stranden och hoppa i badet. Så länge man inte är intim med någon ska det inte vara någon fara.

– Om de här människorna tar på varandra och pussas och kramas då kan det naturligtvis ske en smittspridning, säger hon till Expressen. 

Om svenskarna fortsätter att följa restriktionerna och vara noga med vilka de träffar och när så tror Agnes Wold att smittan kommer fortsätta att minska i Sverige. Men fram tills att den försvinner hoppas hon på att sjukvården ska testa fler människor.

Dela gärna artikeln för att upplysa fler om vad de ska undvika på semestern i sommar.

Exit mobile version