Agnes Wolds bästa tips: Så kan du umgås med släkt och vänner – trots coronakrisen

På grund av coronakrisen är det många som inte har kunnat träffa sina nära och kära på flera veckor. Och längtan efter att umgås med familj och vänner börjar bli stor hos många.

Nu menar Agnes Wold att man faktiskt kan träffas bara man förhåller sig till vissa regler. 

Att skydda våra äldre och folk som tillhör riskgrupp är i fokus just nu. Folkhälsomyndigheten avråder människor över 70 år och andra som tillhör riskgrupp att träffa andra människor. Med det menas inte enbart att man ska hålla sig undan från affärer och folkmassor utan även släkt och vänner. Ja, till och med barnbarnen.

Just nu sitter därför mängder av människor och längtar efter sina nära anhöriga. Men det finns några enkla knep att ta till så att man kan träffas ändå, vilket Expressen var först med att berätta.

Foto:Adam Ihse/TT/ Jessica Gow/TT

Enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, ska man först och främst se till att man är helt frisk innan man träffar någon över huvud taget. En annan sak att tänka på är att inte umgås inomhus. Utomhus däremot, går utmärkt.

”Man kan alltid gå till lekplatsen eller gå en runda i parken. Man kan göra en picknick och sitta på en filt. Men var inte inne överhuvudtaget därför att smittan sprids mycket, mycket bättre inomhus”, skriver hon till Expressen.

Men även om man bestämmer sig för att träffas utomhus en stund ska man vara försiktig. Fortsatt social distans är vad som gäller. Helst en meter.

”Ha inte barnbarnen i knäet och pussa på dem, trots att man vill. Var inte nära med munnen eller ansiktet överhuvudtaget. Håll avståndet med minst en meter, trots att ni är utomhus. Detta kan vara ett problem med de mindre barnbarnen som inte förstår allvaret i den här smittan. De vill ofta gärna bli upplyfta och leka nära inpå. Och om de är lite kladdiga får de vara det om de inte kan torka själva. Dela inga servetter”, tipsar Agnes.

”Åk i olika bilar”

Detsamma gäller för att ta sig från punk A till B. Planerar man för en uthomhusaktivitet på annan plats är det bäst att åka i olika bilar. Föräldrar och barn i en bil, mor- och farföräldrar eller andra släktingar i en annan bil. Annars är det precis samma sak som att träffas inomhus.

”Om man åker på utflykt tillsammans är det första och viktigaste att man inte åker i samma bil. Om man sitter i en bil sitter man inomhus och väldigt tätt inpå varandra. Väl på plats ska man alltid hålla avstånd och föräldrarna får ta all närkontakt med barnen medan farmor och farfar står någon meter bort. Även i kön eller när man sitter och fikar”, skriver Agnes.