Anders Tegnells prognos – då kan man träffa barnbarnen igen: ”Om vi har otur…”

Den senaste veckan har det kommit rapporter om att delar av Sverige kan uppnå flockimmunitet mot coronaviruset redan i maj.

Men våra äldre, som är en av de största riskgrupperna, kan behöva skyddas längre än så.

Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell under onsdagens pressträff.

Det var under onsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten som Anders Tegnell svarade på frågor om vad en flockimmunitet skulle betyda i Sverige.

Även om det skulle innebära att viruset skulle få svårare att sprida sig i allmänhet, då många redan blivit immuna, tror Anders Tegnell att det kan dröja längre innan riskgrupperna är säkra.

– Det behöver inte med nödvändighet betyda att man kan känna sig trygga med våra äldre, de kommer ju inte ha immunitet, säger Anders Tegnell under onsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten.

anders tegnell
Foto: Jonas Ekströmer/TT / Shutterstock

Kan dröja

Under pressträffen fick Tegnell frågan om när äldre kan träffa sina barnbarn igen.

– Jag tror att vi kommer att ta ganska lång tid innan vi känner att vi kan släppa på skyddet som våra äldre behöver ha. De kommer fortsatt att vara en utsatt grupp, säkert ett antal månader framåt, säger han och fortsätter:

– Om vi har otur och det här utvecklas så att det ligger kvar med en hyfsad spridning i botten av någon anledning, så kanske man måste fundera på när det kommer vaccin eller andra saker som kan skydda de äldre. Vi löser mycket andra problem när vi får en stor del av befolkningen som blir immun, med intensivvård och sjukvård. Men skyddet för äldre kommer behöva finnas kvar på något sätt. Exakt hur det kommer att se ut är svårt att säga.

Här kan du se pressträffen i sin helhet: