Program i Chrome spionerar på dig. Över en miljon användare drabbade.

Ett populärt tillägg i webbläsaren Chrome kan spionera på dig. Varje minut skickas information om användares surftrafik till en server i USA, avslöjar DN.se.

Säkerhetsföretaget Sentor MSS har upptäckt säkerhetsluckan:
– Vi övervakar våra kunders nätverk efter tecken på dataintrång. För några veckor sedan hittade vi ett konstigt mönster i trafiken hos flera företag. Efter att ha pratat med dem hittade vi denna plugin som var installerad på de datorer som betedde sig märkligt, säger Cristian Mariolini, it-expert på företaget, till DN.se.

Det rör sig om det populära tillägget ”Webpage Screenshot” med över 1,2 miljoner användare och betyget 4,5 av 5 möjliga. Det är ett tillägg (extension) i Google Chrome som gör det enkelt att ta skärmdumpar och en del andra funktioner i Chrome och det används bland annat av många svenska företag.

DN.se har haft kontakt med skaparen av programtillägget som säger att han säljer informationen vidare.
– Jag skulle vilja lägga mer kraft åt att förbättra programtillägget, vilket är anledningen till att jag letar efter alternativa finansieringsmöjligheter, skriver utvecklaren i ett mejl till DN.se.

Skaparen har på ett avancerat sätt försökt dölja funktionerna. De finns inte med när man laddar ner tillägget utan hämtas efter en vecka och är dolt i koderna på ett sofistikerat sätt. Framför allt är det surfadresser och titel på hemsidorna som skickas. Däremot ingen information om innehållet på sidorna eller innehåll i mejl.

Rådet från Cristian Mariolini är att vara försiktig med tillägg i Chrome. På samma sätt som allt man laddar ner på internet.