Psykolog ställde fel diagnoser på flera barn – hamnade i särskola på ogiltiga grunder: ”Inte alls bra”

Skolan, barn, klassrum

En psykolog som varit verksam länge i en kommun i Östergötland visar sig nu ha ställt diagnoser på flera barn som inte stämmer.

Dessa barn har blivit felaktigt insatta i särskola under många år och på så sätt blivit berövade på den utbildningsform de har rätt till.

— Det här känns inte alls bra, säger Christer Lordh, som är utbildningschef i kommunen, till P4 Östergötland.

Under hela sex år har flera barn i Mjölby kommun gått i särskola på inkorrekta grunder.

Anledningen är en och samma psykolog som ställt diagnoser på barnen som inte är riktiga.

Särskolan är en egen skolform, som är till för att barn med utvecklingsstörning eller andra diagnoser ska kunna tar del av en anpassad utbildning.

10 barn har erbjudits nya utredningar

I våras kom det fram att en elev i Mjölby kommun inte hade diagnosen intellektuell funktionsnedsättning, som en psykolog hade satt.

Efter det erbjöds 10 andra barn som blivit utredda av samma psykolog nya utredningar, vilket hittills visat att 6 av dem fått felaktiga diagnoser.

– Det känns inte alls bra och det här bär vi med oss, hur löser vi detta för att kompensera och möjliggöra ett gott framtida liv för dessa barn, säger Christer Lordh som är utbildningschef i Mjölby, till P4 Östergötland.

Psykolog ställde fel diagnoser

Under förra året anmäldes den aktuella psykologen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) för bristande dokumentation.

Idag arbetar hen inte kvar och kommunen har påbörjat arbetet med att försöka återge dessa barn den utbildning som de gått miste om.

– Det utarbetas nu planer på individnivå för att möta deras behov och de kommat att slussas in i det skolsystem och stöd sätts in då för att man ska kunna återhämta de kunskaper som finns, det är det primära, säger Christer Lordh till kanalen.

IVO kommer även att titta på om åtgärderna som kommunen vidtar är tillräckliga för att undvika liknande brister i framtiden.

Exit mobile version