Skolans beslut: Flickor får inte ha hästsvans – rädda att det ”ska attrahera pojkarna”

Foto: Shutterstock

I Japan tvingas skolelever följa extremt hårda klädregler. Skolorna styr allt från färgen på underkläder till val av frisyr.

Bland annat förbjuder många skolor flickorna att sätta upp håret, med anledningen att det kan attrahera manliga elever.

Mellanstadieläraren Motoki Sugiyama anser att bestämmelserna är absurda och förlegade, rapporterar Vice News, enligt Aftonbladet.

Tidigare Newsner rapporterat om hur en dansk grundskola som införde förbud mot magtröjor, djupa urringningar och korta kjolar. Enligt skolans rektor Bjarne Kyneb ska förbudet “hjälpa eleverna”.

Också i Sverige har skolor valt att styra elevernas klädsel. Tidigare i år kunde vi läsa om Internationella Engelska skolan i Täby som införde ett förbud mot urringning och korta kjolar.

De som bröt mot reglerna får extrakläder utdelade till sig, det i form av svarta leggings.

I Japan är skolorna kända för sina strikta regler, både gällande undervisning och elevernas utseende. De bestämmer bland annat vilken färg eleverna ska ha på underkläderna och vilken frisyr som är tillåten.

På flera skolor får inte flickorna att sätta upp håret i hästsvans, med orsak att det kan attrahera manliga elever, rapporterar Vice News, enligt Aftonbladet.

Genrebild – Foto: Shutterstock

Skarp kritik mot klädreglerna

Nu riktas hård kritik mot de japanska skolornas regler kring elevernas utseende. Klädreglerna anses ”absurda” och förlegade.

En av dem som engagerat sig för att skapa en förändring inom skolväsendet är mellanstadieläraren Motoki Sugiyama. Han har tidigare jobbat på flera skolor där flickor förbjuds att bland annat sätta upp sitt hår i hästsvans.

– Detta är något som knappt fått någon kritik alls och det har blivit väldigt normaliserat. Studenter har inte haft något annat val än att acceptera regeln, säger han till Vice News och fortsätter:

– De är oroliga att pojkarna ska titta på flickorna. Av liknande anledning har de också kvar regeln om endast vita underkläder.

Få skolor slopar regler

Japans regering har tryckt på att enskilda skolor kan slopa reglerna, men så länge det inte är ett krav tycks flera skolor ignorera detta.

– Så länge det inte rör sig om krav som är rättsligt bindande är det många skolor som inte bryr sig, förklarar läraren Motoki Sugiyama.

Men det finns japanska skolor som börjat ändra sina klädregler. Enligt Vice News har en gymnasieskola i regionen Kagoshima avskaffat vissa regler efter att en elev kritiserat dem.

Skolan har bestämt att elevernas underkläder inte längre behöver vara vita. De tillåts också använda svarta, gråa och marinblå underplagg. Däremot finns förbudet att sätta upp håret i hästsvans kvar.

Exit mobile version