Skola förbjuder magtröjor – skickar ut skarpt meddelande till föräldrar: ”Hör hemma på stranden”

Den varma sommaren har fått många att vilja kasta kläderna och gå runt i mindre och mer luftiga plagg. Men i samband med skolstarten är det inte längre tillåtet att klä sig hur man vill, åtminstone inte på en grundskola i Danmark. 

Utanför Billesund på danska Jylland förbjuder man nu alla elever på skolans område att bära magtröjor, även kallade “crop tops”. 

På 90-talet syntes magtröjor, det vill säga plagg som visar naveln, överallt. De senaste två åren har de kommit tillbaka, och ses på personer i allt lägre åldrar. 

Foto: Shutterstock

Skolan förbjuder magtröjor

Men trots att plagget uppskattas av allt fler när det är varmt så anses de inte lämpliga på en grundskola utanför Billesund. I samband med höstterminen 2021 väljer skolan att införa en “klädkod”, som innebär att magtröjor är förbjudna. 

– Vi vågar vara de vuxna som sätter vissa gränser för vad vi tycker är lämpligt, och det är naturligtvis inte alla som håller med om det, och det är okejj, säger rektorn Bjarne Kyneb till tidningen danska Berklingske.

För att klargöra vad som gäller har skolans rektor skickat ut ett meddelande till alla elevers föräldrar, enligt Aftonbladet.

“Bar mage hör hemma i trädgården, på stranden och på sommarstället”, står det i ett meddelande. 

Får inte ha urringade tröjor

Motiveringen  till förbudet ska enligt skolans rektor Bjarne Kyneb vara “att hjälpa eleverna”. 

För Vejle Amts Folkeblad berättar rektorn att klädkoden även gäller för urringade tröjor och korta kjolar. Även de anses olämpliga, och får därför inte bäras av elever på skolans område.  

Foto: JESSICA GOW / TT

Föräldern Martin Fogh Skovlyst är förvånad över det nya förbudet. Han berättar att flera funderat över problematiken med just flickornas klädsel. 

– Flickorna reflekterade över om det var deras fel, eller om det är pojkarnas problem. Jag tror att skolan har fel inställning. Det hör inte hemma i en grundskola år 2021, säger han till danska BT.

Upprörda föräldrar

Tidigare i år rapporterade brittiska The Mirror att flickor på en skola i Rothbury, England förbjudits ha shorts på skolidrotten trots värmeböljan. Detta då man även där ansåg klädseln som “olämplig” bland pojkarna.

Beslutet skapade en het debatt då många föräldrar protesterade mot idrottslärarens regel.

Vad tycker du om klädkoder på grundskolor? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);