Skola i Sverige förbjuder urringning och kort kjol – delar ut extrakläder till ”lättklädda” barn

Internationella Engelska skolan i Täby har ett förbud mot urringning och korta kjolar och delar ut extrakläder till de som anses vara ”lättklädda”, rapporterar Aftonbladet.

I fjol rapporterade brittiska The Mirror att flickor på en skola i Rothbury, England förbjudits ha shorts på skolidrotten trots värmeböljan. Detta då man även där ansåg klädseln som “olämplig” bland pojkarna.

Beslutet skapade en het debatt då många föräldrar protesterade mot idrottslärarens regel.

En skola i danska Billesund hamnade i blåsväder i höstas då de inför höstterminen 2021 tog beslutet att förbjuda magtröjor.

Mäter kjollängden

Nu rapporterar Aftonbladet att Internationella Engelska skolan I Täby, i Stockholm, har strikta klädkoder.

Reglerna omfattar bland annat längd på kjolen, urringning och hur långt ned byxorna sitter.

Foto: TT/ Shutterstock

Och de som bryter mot reglerna får extrakläder utdelade till sig, det i form av svarta leggins.

För Aftonbladet berättar skolans rektor att både lärare och andra anställda kontrollerar längden på flickornas kjolar och klänningar. Det med hjälp av ett armtest.

– Vi har en tumregel som säger att om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven. Är kjolen kortare så ber vi eleven ta på ett par leggings. Vi har svarta leggings som eleverna får behålla. Jag har inte varit med om att någon elev har protesterat, och det är inte heller någon förälder som har kontaktat oss och protesterat, skriver rektorn i ett mejl till Aftonbladet. 

Kontrollerar anställdas kläder

Enligt rektorn gäller reglerna även för personal där även förbud mot blå jeans och T-tröjor är förbjudna.

Även här kontrollerar man längden på allt från shorts till längd på klänningar och kjolar. Och för lärare måste kjoltyget täcka minst halva låret.

Enligt Skolverkets chefsjurist Eva Westberg gör Skolverket bedömningen att elevers klädsel handlar om ”individens frihet” och beskriver det som ett uttryck för den grundlagsskyddande yttrandefriheten.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);