Pulkaåkare på kyrkogården väcker ilska – fortsätter trots avrådan: ”Är här för att sörja och minnas”

Den senaste tidens snöfall har lockat ut stockholmarna i stadens alla möjliga backar och slänter för att åka pulka.

Ett av de mest populära tillhållen för vinteraktiviteter har på kort tid blivit Skogskyrkogården i södra Stockholm. Men då kommunen fått in flera klagomål vädjar Kyrkogårdsförvaltningen folk att åka någon annanstans. 

På Skogskyrkogården i Enskede utanför Stockholm ligger cirka 100 000 begravda. Kyrkogården är känd för sin vackra arkitektur och miljö, vilket gjort att den kvalificerat in sig på Unesco:s världsarvslista

Åker pulka på kyrkogården

Hit kommer även många för att åka pulka, vilket gör att området fylls av många glada åkare som kan höras på håll. 

Men även om pulkaåkarna inte rör sig där gravplatserna finns så har Stockholms stad fått in flera klagomål gällande aktiviteten som pågår på området. Detta har gjort att Kyrkogårdsförvaltningen satt upp skyltar där de vädjar pulkaåkare att utöva aktiviteten någon annanstans. 

”Här för att sörja och minnas”

“Visa hänsyn till dina medmänniskor som är här för att sörja och minnas sina anhöriga – åk pulka någon annanstans. 

Tänk på varandra, Kyrkogårdsförvaltningen”, lyder skylten på kyrkogården.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Föräldrar inte eniga

Flera föräldrar som besökt Skogskyrkogården för att åka pulka med sina barn tycker dock att Stockholms stad kan ha överseende med åkningen. 

– Personligen om jag låg begravd här, eller till och med hade en anhörig här, tror jag, så hade jag tyckt att det var någonting glädjefyllt att omges av. Lekande barn och  familjer som är ute och hyllar tillvaron, säger Agnes Junker, till TV4.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Terje Pedersen/TT

Hon fortsätter: 

– Några dagar om året tycker jag att man kan få vara här och åka pulka

Svante Borg, chef för kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm, menar att han förstår lockelsen i att åka pulka, men poängterar att ljudet kan störa koncentrationen hos de som är där för att sörja och vara ensamma med sina tankar. 

– Sitter du där och tänker på dina nära, alltså du bryts ju dina tankar. Din koncentration, din möjlighet att få vara för dig själv ett tag. Den bryts ju naturligtvis av stoj och stim, säger Svante Borg. 

Han tillägger: 

– Självklart blir jag också sugen på att åka pulka. Men inte här, säger Svante Borg, chef på kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm till TV4.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required