Räddningstjänsten varnar: Att parkera bilen fel vid stranden kan kosta liv.

En 2-åring försvann på stranden och man befarade att barnet drunknat. Men när räddningstjänsten kom dit kunde de inte ta sig fram på grund av parkeringskaoset – nu varnar de för att felparkeringar i vörsta fall skulle kunna kosta människor livet.

Vid 3-tiden på torsdagseftermiddagen kom larmat till räddningstjänsten att att ett barn var försvunnen. I ilfart ryckte man ut och tog sig till stranden i Rörum.
Men när de kom fram var deras väg blockerad av felparkerade bilar, som gjorde det omöjligt att ta sig fram med den stora brandbilen. För att ta sig ned med utrustningen hade personalen varit tvungen att springa.

Den här gången gick det lyckligtvis bra, då de nåddes av beskedet att barnet var återfunnet och mådde. Men händelsen har fått räddningstjänsten att reagera – incidenten är dessvärre inte den första då deras väg blockeras av smesterfirares bilar.
– Det här är ett galet problem varje år. Människor är ju tyvärr lata av naturen och alla vill komma så nära stranden som möjligt, säger Claes Jeppsson vid sydöstra Skånes räddningstjänstförbund till Kvällsposten.

De har nu varit i kontakt med Simrishamns kommun för att komma tillrätta med problemet. Vid en räddningsinsats räknas varje minut. Om räddningsfordonen inte kan komma fram i tid skulle det i värsta fall kunna kosta människor livet.
– Hade detta varit i skarpt läge hade vi förlorat flera viktiga minuter.

Från kommunens sida tittar på nu på att hitta en lösning, ett alternativ skulle kunna vara fler parkeringsplatser. Man hoppas ha löst problemet till nästa sommar, i år kommer man under tiden ha personer som informerar och lappar bilarna.

Claes Jeppsson vädjar nu till strandbesökarna att tänka efter en extra gång innan de dubbelparkerar. Och det gäller oavsett vilken strand man besöker.
– Man behöver kanske inte köra längst ner till stranden och tänka på att det nästa gång kanske är just du som behöver hjälp, säger han till Kvällsposten.

På Facebook skriver räddningstjänsten själva:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Igår fick stationen i Simrishamn larm om misstänkt drunkning, barn. När räddningstjänsten närmar sig den aktuella delen…

Posted by Räddningstjänsten SÖRF on Friday, July 17, 2015

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.