Räddningstjänstens vädjan – efter 200 bränder: ”Kan kosta liv”

Det vita ludd som sprider sig i vinden har lagt sig som ett täcke över flera delar av landet. ”Guds navelludd” som det kallas, liknas vid snö till utseendet, med är lättantändligt, vilket gjort att många lekt med att tända eld på det.

– I värsta fall kan det kosta liv, säger Anders Edstam vid Södertörns brandförsvarsförbund till Aftonbladet.

 

Att tända eld på det vita luddet som kommer från fröer och träd brinner lätt, och är därför något som många roar sig med att tända eld på.

Enligt Aftonbladet har det blivit en viral trend att tutta på ”markluddet”, och enligt dem ska räddningstjänsten fått in över 200 larm om dessa bränder, enbart i Stockholm.

– Det som oroar mig mest är att dessa bränder kräver väldigt mycket resurser vilket riskerar att den som verkligen behöver hjälp vid till exempel en lägenhetsbrand eller trafikolycka kan få vänta väldigt länge. Och i värsta fall kan det kosta liv, säger Anders Edstam till Aftonbladet.

Räddningstjänstens uppmaning

Nu vill Anders och hans kollegor uppmana allmänheten att vidta extrem försiktighet.

– Själva marken i sig är inte knastertorr utan det är det här lättantändliga luddet ovanpå som skapar en extrem situation då det kan flyga iväg och ge fruktansvärda konsekvenser, tillägger Anders Edstam.

 

Foto: Martina Holmberg / TT

Dela för att uppmärksamma andra och hjälp till att få stopp på den här farliga trenden i sommartorkan.