Räddningstjänstens vädjan till svenska folket: ”Skjut inga fyrverkerier i påsk”

Då påsk är en högtid som för de flesta innebär långledighet så är det många som tar tillfället i akt smälla fyrverkerier i samband med festligheterna. Men att fira av smällare och raketer under den varma helgen i april kan innebära stor brandfara, därför går Räddningstjänsten i Allingsås ut med en uppmaning.

– Det finns mycket stora risker med att skjuta fyrverkerier i den extrema torkan som vi har just nu, säger räddningschef Börje Lindgren till Alingsås Tidning.

Det är fortfarande torrt i marken sedan fjolårets kraftiga värme och brist på regn, för att inte tala om de många gräsbränder som härjade runt om i landet.

I kombination med de höga temperaturer som drar in över påskhelgen gör det gräs och mark lättantändligt, något som gör räddningstjänsten oroliga.

Foto: Lise Åserud

Finns mycket stora risker

Påskhelgen är en tid då det precis som kring Valborg skjuts mycket fyrverkerier, men detta är något som Räddningstjänsten i Alingsås starkt uppmanar folket att undvika.

– Det finns mycket stora risker med att skjuta fyrverkerier i den extrema torkan som vi har just nu, säger Börje Lindgren, räddningschef på Alingsås/Vårgårda räddningstjänstförbund, till Alingsås Tidning.

”Rejäla fasadskador”

Enligt räddningschefen Börje Lindgren bör alla vara försiktiga med pyroteknik i påsk.

– Det är redan nu värden som är anmärkningsvärda vad gäller torkan. Runt många fastigheter finns det till exempel många häckar och rabatter med torra löv och ogräs – slår det ner en raket i ett sådant område kan det bli rejäla fasadskador
eller till och med sluta med hela kvartersbränder, säger han till Alingsås Tidning.

Foto: Shutterstock

Hjälp räddningstjänsten att dela vidare denna varning. Fler borde tänka på detta, både för barnsäkerheten och för djurens skull.