Radio- och tv-avgiften höjs – så mycket mer måste du betala

Allt färre har en tv i sitt hem, just därför höjs radio- och tv-avgiften, det beslutade riksdagen idag.
– Tv-innehavet sjunker bland hushållen. I de yngre grupperna är tv-innehavet betydligt lägre i dag, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst, som ansvarar för tv-avgiften.

Har du en tv-mottagare i ditt hem så är du enligt lag skyldig att betala radio- och tv-avgift. Kostnaden har tidigare legat på 2 340 kronor om året, men från och med januari kommer den att höjas, ett beslut som riksdagen tog idag.

Ligger på underskott

Avgiften kommer att höjas med 60 kronor, vilket gör att alla som kan se på tv i sitt hem måste betala 2 400 kronor till radiotjänst. Anledningen motiveras med att kontot för public service lider av underskott på grund av för få betalande.
– Därför behöver avgiften höjas om vi vill ha ett fortsatt starkt public service, något som det finns ett brett stöd för, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till Expressen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Beslutet klubbas igenom under onsdagseftermiddagen, och kostnaden börjar att gälla från första januari 2018.

Tycker du att det här beslutet är fel? Dela isåfall för att visa att du är en av de många som protesterar mot den höjda avgiften.